hirdetés
hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

A gyengülő nem

Konferencia a nők egészségéről

A szociológia csak nemrégiben kezdett behatóbban és önállóan foglalkozni a „nőkérdéssel”, holott egyre több adat bizonyítja: a nők biológiai, pszichés sajátságai miatt egyre nehezebben birkóznak meg a társadalom velük szemben támasztott, egyre nagyobb elvárásaival. A megfelelési kényszer komoly stresszt jelent, ami testi-lelki bajokban is mindinkább megnyilvánul, miként arról a Nők és egészség címmel nemrégiben megrendezett nemzetközi tanácskozás résztvevői is hallhattak.
A rendezvény egyik apropóját az adta, hogy az unió osztrák elnöksége a nők egészségvédelmét is az egészségügy prioritásai közé emelte. Így a magyar egészségügyi és a szociális tárca közös konferenciája a témában az első nemzetközi, sőt, egyesek szerint az első uniós tanácskozás volt, amely némi meglepetéssel is szolgált. Kiderült, hogy bár Magyarország kevés dologban jár élen akár csak a szomszédos Ausztriával szemben, mellrákszűrésben egyértelműen előbbre tartunk. A szomszédban csupán az idén januárban kezdtek el egy, a miénkhez hasonló emlőrákszűrési programot, amelynek tanulságait 2008-ban vonják csak le. Eközben nálunk – mint az dr. Kovács Attila helyettes országos tiszti-főorvos szavaiból kiderült –, a szervezett szűrés bevezetése óta eltelt három évben az elsőről a harmadik helyre szorult vissza a nők körében az emlőtumor okozta halálozás.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés