hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A gyártók mentik meg a gyógyszerkasszát

Számottevő, 17,3 milliárd forintos hiánnyal zárta az augusztust az Egészségbiztosítási Alap, derül ki az Államkincstár összegzéséből, melyet a Világgazdaság idéz.

A túlköltekezés oka részben az, hogy ekkor lépett hatályba az egészségügyi dolgozók béremeléséről szóló jogszabály, ami miatt az előző év azonos időszakához képest 19,6 milliárd forinttal (31,1 százalékkal) többet, összesen 82,6 milliárd forintot kellett gyógyító-megelőző ellátásokra kifizetni.

Az év első nyolc hónapjában mindazonáltal az előirányzatnál 14,4 milliárd forinttal kevesebb, összesen 499 milliárd forint ment el az egészségügyi intézmények működtetésére – olvasható a vg.hu-n.

Jelentős túlköltést mutat ugyanakkor az első nyolchavi gyógyszertámogatás: az időarányos előirányzatnál 20,9 milliárd forinttal többet, 249,9 milliárdot fordítottak erre a célra. Az egész évre eredetileg engedélyezett keret 276 milliárd forint.

A gyógyszerkassza kizárólag úgy tud egyensúlyban maradni, hogy a hiányzó összeget azokkal a cégekkel fizetteti meg az állam, amelyek a támogatásokból maguk is részesülnek. Vagyis a gyógyszertámogatások egy részét visszafizetik az államnak: augusztus végén ez a befizetés már 57,6 milliárd forintot tett ki, így ezek a bevételek jócskán kompenzálja a túlköltést.

Haiman Éva
a szerző cikkei

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink