hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Gyógyítás

A gránátalma fegyver a fertőzések ellen

A gránátalmának már számos kedvező hatásáról számoltak be, azonban most egy újabbat fedeztek fel: a héjából készült kenőccsel jól kezelhetők a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) okozta és egyéb kórházi fertőzések.
Kapcsolódó cikkek
Amint arról a Medical News Today beszámol, Declan Naughton professzor és kutatócsoportja a londoni Kingston Egyetemen három éve folytatnak kísérleteket  a a gránátalma fertőzésellenes hatásával kapcsolatban. Ennek során kiderült, hogy a gránátalma héjából készített kenőcs jó hatását erősen fokozza, ha a készítménybe fémsókat és C-vitamint is tesznek. Így olyan kenőcshöz jutottunk, amely a gyógyszerrezisztens baktériumok egész sorára hat – mondta Naughton professzor.
 
A teszteket kórházi betegekből kitenyésztett, több antibiotikummal szemben rezisztens baktériumokon, köztük az MRSA-n végezték. Az MRSA esetében akkor volt a leghatékonyabb a kenőcs, ha gránátalma-héjat és fémsókat tartalmazott, míg a többi vizsgált baktériumra a hármas kombináció hatott a legerősebben.
 
Naughton professzor szerint szokatlan és újszerű, hogy egy természetes anyagot, egy élelmiszert használtak helyi kezelésre, és úgy véli, hogy ezt szervezetünk jobban tolerálja, mint a mesterséges anyagokat – erre következtet abból, hogy rendkívül ritkák voltak a jelentősebb mellékhatások.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés