hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Táplálkozás

A gránátalma egyik hatóanyaga hatékony az emlőrák ellen

A gránátalma alkotóelemei gátolják az ösztrogénreceptor-pozitív emlőrák terjedését. Amerikai kutatóknak sikerült kideríteniük sejtkultúrás laborkísérletek segítségével, hogy ezért az úgynevezett ellagitanninok felelősek, amelyek nagy mennyiségben vannak jelen a gránátalmában.
Az ellagitanninok az elfogyasztás után hidrolizálódnak, és ellagsav keletkezik, amely a bél baktériumflórájának hatására részben urolitinekké alakul. .
 
Kimutatták, hogy az ellagitanninok származékai gátolják az aromatáz enzimet, amely a férfi nemi hormont, a tesztoszteront ösztrogénné alakítja, és kulcsszerepet játszik az emlőrák kialakulásában – tudósít a Die Presse című osztrák napilap internetes kiadása.
 
Az ellagitanninok hatása az urolitin B nevezetű anyagcsereterméken alapszik – írják a kaliforniai sejtbiológusok a Cancer Prevention Research című szaklapban. Igaz, a laborkísérletekben nagy mennyiségű hatóanyaggal sikerült csak gátat vetni a rákos sejtek szaporodásának. Az emberi szervezeten belül sajnos nem lehet ekkora értékeket elérni, mivel az ellagitanninok csak csekély mértékben kerülnek be a véráramba.
 
A Wisconsini Egyetem (USA) kutatói már korábban kimutatták, hogy a gránátalma kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon. A Kaliforniai Egyetem szakembereinek kutatása szerint pedig a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák ellen.
 
MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés