hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Csipkebogyóval a fájdalom ellen

A glükozamin- és a kondroitinszulfát nem lassítja az artritiszt

Két népszerű, artritisz és ízületi fájdalmak ellen alkalmazott étrendkiegészítő, a glükozamin- és a kondroitinszulfát úgy tűnik, nem lassítja jobban az artrózisos térd porckopását, mint a placebo - közölték amerikai kutatók. Azt dánok közölték egy római konferencián, hogy  a csipkebogyó egyik összetevője védi, sőt újraépítheti az artritisz által tönkretett ízületi szöveteket.


Az Arthritis and Rheumatism című szaklap októberi számában megjelenő dolgozatukban ugyanakkor hozzáteszik, hogy megállapításaik egy része ellentmondásos, ezért további tanulmányokat tartanak szükségesnek.
"Két év alatt a kezelések nem eredményezték az ízületi rés beszűkülésének klinikailag fontos javulását" - mondta Allen Sawitzke kutatásvezető, a Utah-i Egyetem orvosi karának munkatársa.
Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének (NIH) alternatív gyógymódokkal foglalkozó központja által támogatott tanulmány megerősíti azokat a korábbi kutatásokat, melyek az említett kiegészítők hatástalanságát, vagy csekély hatását mutatták ki.
Sawitzke és csoportja gondban volt a GAIT elnevezésű tanulmány vizsgálati eredményeinek értékelésekor, mert a placebót szedő pácienseknek kisebb mértékű volt a porckopása, mint azt várták.
Az előző, 2006-ban lefolytatott GAIT tanulmány azt mutatta, hogy a kiegészítő szerek nem csökkentették az artrózisos térdfájdalmakat, leszámítva a közepesnél erősebb fájdalommal élő páciensek kis csoportját.
Ezt követően 572 önkéntessel folytatták a vizsgálatot további 18 hónapig és úgy találták, hogy a kiegészítők nem lassították a porckopást akár külön, akár együttesen alkalmazták a szereket. 24 százalékkal romlott a résztvevő páciensek artrózisa, akár mindkét kiegészítőt egyszerre szedték, akár placebót kaptak.

Csipkebogyóval a fájdalom ellen

A csipkebogyó egyik összetevője védi, sőt újraépítheti az artritisz által tönkretett ízületi szöveteket - közölték dán kutatók egy római konferencián.
Kaj Winther, a Koppenhágai Egyetem kutatójának vezetésével a csipkebogyóban lévő egyik fehérje gyulladáscsökkentő hatását vizsgálták. Úgy találták, hogy a fájdalmas artritisszel, ízületi gyulladással élők a csipkebogyó-kivonat szedése után jobb hangulatba kerültek, jobban aludtak, energikusabbnak érezték magukat. A kutatók szerint a kivonat védi az érzékeny porcokat, sőt vélhetően segíti regenerációjukat is.
A római világkonferenciát a Nemzetközi Oszteoartritisz Kutatótársaság tartotta. Az oszteoartritisz, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája, jelenleg nem gyógyítható, az élet során súlyosbodó folyamat. Az érintettek szteroid vagy nem-szteroid gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat szednek állapotuk könnyebb elviselése érdekében. A csipkebogyóban lévő aktív hatóanyag természetes alternatívát kínál az élethosszig tartó gyógyszerezéssel szemben - olvasható a LiveScience című online tudományos magazinban. 

 

MTI/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink