hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A GlaxoSmithKline a Doppingellenes Világszervezet partnere

A GlaxoSmithKline (GSK) hosszú távú egyezséget kötött a Doppingellenes Világszervezettel (WADA), ami segíteni fogja az utóbbit abban, hogy kidolgozzon olyan módszereket, amelyekkel korán észrevehető, ha a sportolók teljesítményfokozó szereket használnak a 2012-es londoni olimpián.

Az egyezségnek, amelyet június 23-án ratifikálták Londonban, az a lényege, hogy a GSK már a gyógyszerfejlesztés korai stádiumában bizalmas tudományos adatokkal látja el a WADA-t azokkal a gyógyszerekkel kapcsolatban, amelyek a későbbiekben, a gyógyszer engedélyezése után doppingszerként is felhasználhatók.

Az egyezmény valamennyi, a GSK által fejlesztett gyógyszerre vonatkozik, és megerősíti a GSK szerepét mint hivatalos laboratóriumi szolgáltatóét a 2012-es olimpiai és paralimpiai játékok során.

Bár minden gyógyszert azért kutatnak és gyártanak, hogy a betegek problémáit enyhítsék, főként azokon a területeken, ahol erre a legnagyobb szükség van, mindig fennáll a lehetősége annak, hogy a sportolók egy kisebbsége illegálisan fogyaszt egyes gyógyszereket, hogy így javítsa sportteljesítményét. Az egyezmény értelmében a GSK kutatói azonosítani fogják azokat a szereket, amelyekkel kapcsolatban nagy a kockázata annak, hogy doppingszerként fogják használni.

Ennek érdekében minden szert megvizsgálnak abból a szempontból, hogy farmakológiai jellemzői hasonlítanak-e a már ismert doppingszerekhez, és meghatározzák, hogy milyen hatást fejtenek ki az emberi szervezetre, különös tekintettel a stimuláló és a fizikai teherbíró-képességet növelő hatásra. Minden gyanús szerről bizalmas tudományos információkkal szolgálnak a WADA-nak, hogy már ekkor elkezdhesse a gyógyszer kimutatásához szükséges munkát.

A GSK emellett már 2009 novemberében partneri viszonyra lépett a londoni King's College-dzsal, és az olimpia alatt egy doppingvizsgáló laboratóriumban napi 24 órában együtt fogják elemezni minták ezreit. Az ehhez szükséges felszerelést és műszereket nagyrészt a GSK biztosítja.

Patrick Vallence, a GSK munkatársa kifejtette, hogy gyógyszereik biztonságossága és hatékonysága a GSK fő prioritása. Azt remélik, hogy az olimpiai játékok során betöltött szerepük és a WADA-val létesített hosszú távú kapcsolat igazolja majd, hogy a tudomány milyen fontos pozitív szerepet tölthet be a sport területén és milyen nagy mértékben hozzájárulhat a sportolók egészségének megvédéséhez.

John Fahey, a WADA elnöke szintén örömének adott hangot, mert ezzel az egyezséggel a WADA mindig egy lépéssel a doppinghasználók előtt járhat, és így sokkal jobban betöltheti misszióját.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, WorldPharmaNews)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés