hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Tudomány

A glaukóma a középagyban kezdődik, nem a szemben

Egy új, állatokon végzett vizsgálat szerint a glaukóma legkorábbi jelei az agyban fedezhetők fel – ez a felismerés alapvetően változtathatja meg a betegség kezelését.
Hosszú ideig úgy tudtuk, hogy a glaukóma – amely az Egyesült Államokban a vakság leggyakoribb oka – a szemen belüli nyomásfokozódásnak tudható be, ami károsítja a szem ideghártyáját és a látóideget. Ennek megfelelően a kezelések a szemnyomás csökkentésére irányultak. Dr. David Calkinsnak, a Vanderbilt Eye Institute igazgatójának és munkatársainak vizsgálata szerint azonban a glaukóma a központi idegrendszer betegsége, első jelei ott mutatkoznak, nem pedig a szemben.
 
„Ez az eredmény teljesen megváltoztatja a betegségről alkotott felfogásunkat, és ennek globális következményei lesznek. Egészen új terápiás megközelítéseket kell majd alkalmazni” – mondta dr. Calkins.
 
A kutatók laboratóriumi állatokban kimutatták, hogy a glaukóma okozta korai látáskárosodás a látóideg és a középagy közötti kommunikáció zavara miatt jön létre: a középagy nem megfelelően dolgozza fel a beérkező szenzoros információt. Csak ezután következik be degeneratív elváltozás először a látóidegben, majd a retinában. Vagyis, a degeneráció sorrendje éppen fordított, mint ahogyan korábban vélték.
 
A vizsgálat a Proceedings of the National Academy of Sciences online kiadásában jelent meg március 1-én, és a HealthDay is hírt adott róla.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink