hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

A génmódosított eledel befolyásolhatja az egerek szaporodását

A genetikailag módosított kukorica fogyasztása hatással lehet az egerek szaporodására, közölték tanulmányukban osztrák kutatók, akik szerint azonban további próbák szükségesek ahhoz, hogy a GM-táplálékok más állatokra, illetve emberre vonatkozó hatását felmérjék.

Az osztrák egészségügyi minisztérium által is támogatott kísérletben azoknak a nőstény egereknek, amelyeknek étrendje egyharmad rész génmódosított (GM) kukoricát tartalmazott, néhány generáció elteltével kevesebb utóda született, kevesebb alomból, mint a génmódosított kukoricát nem fogyasztó kontrollcsoportban. A szerzők hangsúlyozzák, hogy az eredmények csak egerekre vonatkoznak, további próbák szükségesek ahhoz, hogy a GM-táplálékok más állatokra, illetve emberre vonatkozó hatását felmérjék.
"Egyedi esetről van szó, az eredmények pedig semmilyen formában nem vonatkoztathatóak emberre" - tudatta közleményben az osztrák egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügynökség, az AGES, amely közzétette a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemen (VUW) készült tanulmányt.
"Sürgősen szükség van további tanulmányokra az elsődleges vizsgálati eredmények megerősítésére" - tette hozzá Jürgen Zentek, a kutatás vezetője.
Környezetvédő csoportok, így a Global 2000 és a Greenpeace, gyorsan reagáltak a tanulmányra, és a GM-termények betiltására szólítottak fel. "Az emberi egészségre és szaporodásra vonatkozó lehetséges fenyegetettség komolyságát figyelembe véve, a Greenpeace követeli a génmérnökséggel előállított élelmiszerek és termények visszahívását világszerte a piacról" - áll a szervezet közleményében.
Androulla Vassiliou, az Európai Unió egészségügyi biztosa bekérte a tanulmány egy példányát, és továbbítja az európai élelmiszerbiztonsági hatóság szakértőihez.


MTI/AFP

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink