2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A gének szerepe a D-vitamin előállításában

A bőrrel kapcsolatos genetikai változatok természetes fényszűrőt képesek előállítani az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatói szerint, akik a D-vitaminnal kapcsolatos génváltozatokat tárták fel.

A tanulmány az Egyesült Királyság több mint félmillió lakosának genomját vizsgálta meg – írta az eurekalert.org tudományos-ismeretterjesztő portál.

"Számos olyan, a bőrrel kapcsolatos gént találtunk, amelyik befolyásolja a szervezet D-vitamin-helyzetét. Napfényre van szüksége a bőrnek, hogy előállítsa a D-vitamint, de a génváltozatok is hatnak arra, hogy milyen jól végzi ezt a feladatát"  mondta John McGrath, az egyetem agykutatási intézetének professzora.

"Eredményeink arra utalnak, hogy a HAL (hisztidon ammónia-liáz) nevű gén variációi szerint változik a bőr egy kis molekulájának a koncentrációja, amelyik úgy viselkedik, mint valamilyen belső fényvédőszer. Ez a molekula magába szívja az UV-B fénysugarakat, amelyekre a D-vitamin előállításához szüksége van a bőrünknek. Attól függ, mennyi vitamint állítunk elő, hogy mennyi van ebből a molekulából"  magyarázta.

A kutatócsoport 143 olyan génlokációt talált, amelyik a D-vitamin koncentrációjával összefügg - tette hozzá Naomi Wray, az egyetem molekuláris biológusa.

"Korábban csak hat régióról tudtunk, így az eredmények további információt szolgáltatnak arról, hogyan kezeli a szervezetünk a D-vitamint. Egy kincsesládányi új tényezőt találtunk, amelyek befolyásolják a D-vitamin koncentrációját, és amelyek hosszú ideig munkát adnak a kutatóknak"  magyarázta Wray.

A tanulmány azt a feltevést támasztja alá, hogy a kevés D-vitamin a rossz egészségi állapotnak inkább következménye lehet, mint kockázati tényezője.

A tanulmány a Nature Communications folyóiratban jelent meg.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!