hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A gazdag és fehér gyerekek már kevésbé híznak

A gyermekkori elhízás több évtizedes  növekedését követően számos amerikai város most először számolt be pozitív változásról – írta az MTI.

A tendencia elsősorban olyan nagyvárosokban tapasztalható, mint New York és Los Angeles, de néhány kisebb várost, köztük az alaszkai Anchorage-et és a nebraskai Kearneyt is érinti. Mississippi államban szintén visszaesést tapasztaltak, de csupán a fehér bőrű diákok körében. New Yorkban 5,5 százalékkal esett vissza az elhízott iskolások száma 2007 és 2011 között.

A szakértők szerint bár a csökkenés mértéke alacsony - Philadelphiában 5, Los Angelesben 3 százalékos -, az adatok mégis jelentősek, mivel azt jelzik, hogy a nemzet egyik legsúlyosabb egészségügyi problémájaként kezelt elhízottság mértéke csökkeni kezdett - adta hírül a The New York Times című amerikai napilap online kiadása.

A kutatók egyelőre nem tudják biztosan, hogy mi áll a folyamat hátterében. Az egyes területeken mért visszaesések annak a nemzeti elmozdulásnak a korai jelei lehetnek, amelyek csak azokban a városokban észlelhetőek, ahol rendszeresen mérik az iskolások magasságát és testsúlyát. A Los Angelesben tapasztalt csökkenést például - a rendszeresen megmért - ötödikes, hetedikes és kilencedikes diákoknál tapasztalták 2005 és 2010 között.  Az sem egyértelmű, hogy a pozitív adatok az alacsonyabb számú elhízott gyerek beiratkozásának, vagy a már iskolások testsúlyvesztésének köszönhető-e. A kutatók szerint a mutatók azon városokban mozdultak el pozitív irányba, ahol már jó pár évvel ezelőtt életbe léptettek az elhízás visszaszorítását célzó irányelveket.

Az amerikai betegségellenőrzési és megelőzési központ (CDC) szerint az ország húsz év alatti fiataljainak 17 százaléka - nagyjából 12,5 millió fiatal - elhízott. Ez háromszorosa az 1980-ban mért értéknek, és bár a mutatók stagnáltak az elmúlt években, még így is történelmi magasságokban mozogtak.

A szakemberek szerint a gyermekkori elhízásnak hosszú távú egészségügyi következményei lehetnek. Ezek a gyerekek nagyobb valószínűséggel lesznek elhízott felnőttek, ami nagyobb kockázatot jelent a szívbetegségek és az agyi érkatasztrófa szempontjából. Az Amerikai Rákkutató Társaság szerint az elhízottság vagy a túlsúly a felelős minden hetedik rákos megbetegedés okozta halálesetért. Szövetségi adatok szerint a gyermekkori cukorbetegség aránya egyötödével növekedett 2000 óta.  

Az elhízottság aránytalanul nagyobb mértékben érinti a szegényebb gyerekeket. Az alacsony jövedelmű családból származó fiatalok 20 százaléka, míg a jobb pénzügyi háttérrel rendelkező társaik nagyjából 12 százaléka elhízott. A lányoknál a bőrszín is meghatározó tényező: a fekete lányok nagyjából 25 százaléka, a fehér lányok 15 százaléka küzd súlyproblémákkal. 

Néhány szakember rámutatott, hogy a mostani - elsősorban magas jövedelemmel bíró családból származó és többnyire fehér bőrű gyermekekre korlátozódó - csökkenések nem sokban érintik a kisebbségekhez tartozó fiatalokat. A közegészségügyi szakemberek egy része úgy véli, hogy átfogóbb és kiterjedtebb irányelvek nélkül nehéz lesz mélyreható változást elérni.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink