hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A gamma kés nem csak az epilepsziát enyhíti

A gamma kés műtét nyomán a rohamok ritkulása mellett pszichiátriai és kognitív javulás, az iskolai teljesítmény és a szociális integráció javulása is tapasztalható a gyermekeknél.

A gamma kés műtét a sugársebészet egyik fajtája, amelyet mélyen fekvő agydaganatok esetében alkalmaznak. A sugársebészet során nincs szükség műtéti metszésre, a daganat szétroncsolását fókuszált sugárnyalábbal érik el. A fókuszáltság miatt kisebb sugárdózis alkalmazható. A gamma kés használatakor a mozgatható ágyon fekvő beteg koponyája fölé egy nagy, átlyuggatott sisakot rögzítenek. Ezt követően az ágy feji része becsúszik egy radioaktív kobaltot tartalmazó gömbbe. A gamma sugarak a lyukakon keresztül bejutnak a sisakba, és pontosan a daganatnál metszik egymást. A módszer a minimálisan invazív eljárások közé tartozik.

Az eljárás nem új, azonban az idegsebészek ma is vizsgálják hatásosságát például olyan esetekben, amikor a tumor epilepsziás rohamokat okoz. Az Amerikai Epilepszia Társaság 65. éves találkozóján egy kanadai és egy francia kutatócsoport is beszámolt prospektív vizsgálatukról, amellyel kimutatták, hogy a hipotalamuszban levő hamartómák esetén a gamma kés műtét az epilepsziás rohamok számának csökkentése mellett jelentősen javította a betegek életminőségét is. (A hamartoma egy olyan szöveti összetételű daganat, melynek alkotásában kétféle csíralemezből származó sejtek vesznek részt, azaz nemcsak idegszövet eredetű sejtekből áll a tumor, hanem pl. kötőszöveti sejtekből is.)

A hamartómák már születéskor jelen vannak, és kezelhetetlen rohamokat okozhatnak, amik lehetnek nevetőrohamok is, és korai pubertással és kognitív deficitekkel járhatnak.

Dr. Jean Regis, a franciaországi Timone Egyetemi Kórház munkatársa és kollégái a gamma kés műtét hosszú távú hatását tanulmányozták hipotalamikus hamartómában szenvedő gyermekekben, már hároméves kortól. Az 1999 januárja és 2007 decembere között kezelt betegek közül 40-et követtek legalább 3 éven át. Vizsgálták a rohamgyakoriság változását, s emellett a gyermekekkel neuropszichológiai teszteket végeztettek, pszichiátriai értékeléseket készítettek róluk és látótér- és látásélesség vizsgálatot is végeztek.

A gamma kés műtétet követően drámaian csökkent a rohamok száma: míg a korábbi medián érték 92 roham/hónap volt, a beavatkozás után ez 6 roham/hónap lett. A globális pszichiátriai és kognitív komorbiditás a gyermekek 28%-ában meggyógyult, 56%-ukban javult, és csak 8–8%-ukban nem változott, illetve tovább romlott.

„A prospektív vizsgálat alapján azt mondhatjuk, hogy a gamma kés műtét nagyon hatásos és biztonságos. A rohamok ritkulása mellett a pszichiátriai és kognitív javulás, az iskolai teljesítmény és a szociális integráció javulása igen sokat jelent ezeknek a gyakran katasztrofális állapotú gyermekeknek. Tovább fogjuk követni őket, hogy lássuk, hogy idősödésükkel milyen változások járnak együtt” – mondta dr. Regis.

Egy másik vizsgálat során, amelyet a kanadai Centre Hospitalier Universitaire de Sherbrooke munkatársai végeztek, idősebb, 14 és 57 év közötti betegek egy kis csoportján alkalmaztak hipatalamikus hamartóma miatt gamma kés műtétet. Az értékelés idején, 18 hónappal a kezelés után, a betegek 66%-a rohammentes volt. Azokban a betegekben, akiknek továbbra is rohamaik voltak, tipikusan nagyobb, kiterjedtebb volt a tumor.

„Azt tapasztaltuk, hogy ha a sugársebészeti eljárással az egész daganatot el tudtuk roncsolni, akkor a rohammentességen kívül más is történt: előnyösen változott a kogníció és a betegek életminősége. Bár nagy léziók esetén a gamma kés műtét hatástalan, kis hamartómák esetében ennek kellene lennie az első vonalbeli kezelésnek” – mondta dr. Pascale Bourgeois, a vizsgálat vezetője.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: Newswise)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés