hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A fűrészpálma kivonata hatástalanabb prosztata-megnagyobbodásban, mint a placebo

A Massachusettsi Általános Kórház kutatói arról számoltak be a Journal of the American Medical Association-ban (JAMA), hogy a vizelési panaszokat okozó prosztata-megnagyobbodás esetén semmilyen előnye nincs a nagy dózisú fűrészpálma-kivonatnak.

A szerzők a következőket írták: „A benignus prosztata hiperplázia idősebb férfiakban gyakori oka az alsó húgyúti tüneteknek (LUTS), és különféle módokon kezelik: gyógyszerekkel, minimálisan invazív beavatkozással és műtéttel. Az ilyen tünetek esetén mind az USA-ban, mind Európában gyakran alkalmaznak növényi kivonatokat is, a leggyakrabban a fűrészpálma nevű törpepálma termésének extraktumát”.

Egy USA-beli 2007-es felmérés szerint a felnőtt férfiak 17,7 százaléka használt valamilyen természetes szert az elmúlt 30 napban, és 5,1 százalékuk fűrészpálma kivonatot. Annak ellenére így van ez, hogy már több humán vizsgálat megkérdőjelezte a fűrészpálma hatásosságát a prosztata-megnagyobbodást kísérő vizelési panaszok (nehezen induló, akadozó vizelet, sürgős vizelési inger, gyakori vizelés) esetén.

Dr. Michael J. Berry és kutatócsoportja arra kerestek választ, hogy enyhíti-e a benignus prosztata hiperpláziára jellemző vizelési problémákat a fűrészpálma termésének kivonata, ha azt 72 héten át alkalmazzák úgy, hogy kezdetben a standard dózist (320 mg/nap) kapja a beteg, amit aztán (a 24., illetve a 48. héten) kétszeresére, majd háromszorosára emelnek. A placebokontrollos, randomizált vizsgálatot Észak-Amerika 11 vizsgálóhelyén végezték 2008 és 2010 között. Összesen 369, 45 évesnél idősebb férfit vizsgáltak.

Valamennyi személyben a vizelet csúcsáramlása alacsonyabb volt egy előre meghatározott értéknél és két vizit során az ún. AUASI pontszámuk 8 és 24 között volt. (Az AUASI – American Urological Association Symptom Index – egy nemzetközileg alkalmazott, 7 elemből álló kérdőív, amely az alsó húgyúti tünetek gyakoriságának felmérésére szolgál; a pontok alapján a tüneteket enyhe (0-7 pont), közepesen súlyos (8-19) és súlyos (20-35) csoportokba lehet sorolni.) A személyek véletlenszerűen kiválasztott fele fűrészpálma kivonatot, a többiek placebót kaptak.

A 72. hét végére az AUASI pontszámok a fűrészpálma kivonat csoportban átlagosan 2,2 ponttal, a placebocsoportban 2,99 ponttal csökkentek, azaz a placebo hatása kifejezettebb volt, mint a fűrészpálma kivonatáé.

Mint a szerzők írták: „A fűrészpálma kivonatot kapó résztvevők 42,6 százalékában volt legalább 3 pontos a csökkenés a 72. hét végére, míg a placebót szedőkben 44,2 százalék volt ez az arány. A fűrészpálma kivonat egyik dózis esetén sem volt hatásosabb, mint a placebo.”

A másodlagos végpontok (pl. éjszakai vizelés, szexuális funkció, kontinencia, alvásminőség, prosztatitisz tünetek) tekintetében sem múlta felül a fűrészpálma kivonat a placebót.

Az egyetlen pozitívumnak az tekinthető, hogy nemkívánatos hatásokat nem tapasztaltak.

 

Forrás: Medical News Today

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés