hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

A fül biztosíthatja az orvosi eszközök energiaellátását

Először demonstrálták amerikai kutatók, hogy a belső fülben lévő elektromos potenciálkülönbség természetes elemként működve biztosíthatja egy beültethető elektronikus eszköz energiaellátását.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem, az MIT mérnökei a Nature Biotechnology című szakfolyóiratban ismertették eszközüket, amellyel elsőként voltak képesek energiával ellátni egy beültethető elektromos szerkezetet anélkül, hogy a kísérleti állat hallása károsodott volna.

Ezek az eszközök nyomon követhetik a jövőben a hallássérült vagy egyensúlyzavarban szenvedő emberek fülében az aktuális biológiai aktivitást, a különböző terápiák hatását, sőt adott esetben maguk is terápiás kellékként alkalmazhatók.

Konstantina Stankovic, aki az MIT és a Harvard Egyetem közös egészségtudományi és technológiai részlegének (HST) fülsebésze, a tengeri malacok fülében lévő biológiai elembe ültetett be elektródákat, amelyekhez kis teljesítményt igénylő elektronikus eszközöket kapcsolt. Az implantáció után az állatok normálisan reagáltak a hallástesztekre, az eszközök pedig vezeték nélküli módon adatokat továbbítottak egy külső fogadókészülékhez a fülben lévő kémiai állapotokról.

"Hatvan éve tudtunk róla, hogy ez az elem létezik, és valóban nagyon fontos a normális halláshoz, de senki nem kísérelte meg, hogy hasznos elektronikai készülékek meghajtására használja", idézte Stankovicot a ScienceDaily című online tudományos magazin.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink