hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Táplálkozás

A fruktóz növeli a hasi zsírtömeget

Egy átlagos egyesült államokbeli személy 2005-ben 64 kg hozzáadott cukrot fogyasztott, jelentős részét üdítőital formájában. Peter Havel és munkatársai, a Kaliforniai Egyetem (Davis) kutatói most kimutatták, hogy a fruktózzal édesített italok csökkentik a sejtek inzulinérzékenységét, és károsan befolyásolják a szervezet zsíranyagcseréjét, míg a glukóznak nincsenek ilyen hatásai.

A The Journal of Clinical Investigation legutóbbi számában közölt randomizált vizsgálat során elhízott és túlsúlyos személyek 10 héten át vagy glukózzal vagy fruktózzal édesített üdítőitalokat ittak; energiaszükségletük 25 százalékát ezekkel fedezték. A két csoport súlygyarapodása nagyjából egyforma volt, azonban csak a fruktózzal édesített italokat fogyasztó személyekben növelekedett az intraabdominális viszcerális zsír mennyisége. Csak ebben a csoportban mutatkozott az inzulinérzékenység csökkenése is, valamint a zsíranyagcsere megváltozása. Ez utóbbi a májbeli de novo lipogenezis és a 23-órás posztprandiális trigliceridszint növekedése mellett az éhezési apoB, az LDL, a kis sűrűségű LDL, az oxidált LDL és a posztprandiális triglicerid- és koleszterin partikulumok szintjének emelkedésében mutatkozott meg.
A felsorolt változások a metabolikus szindróma jellemzői, azonban e vizsgálat arra nem adhatott választ, hogy hosszú távon milyen következményei vannak a nagy mennyiségű fruktózfogyasztásnak.

Weisz Júlia

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés