hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A frukóztartalmú italok nőknél növelik a köszvény kockázatát

Azoknál a nőknél, akik gyakran fogyasztanak üdítőt 74 százalékkal nagyobb a köszvény kockázata, mint azoknál, akik legfeljebb havonta csak egyszer.

A JAMA legújabb számában olvasható a Boston University orvoskara kutatóinak eredménye, amely szerint azokban a nőkben, akik gyakran fogyasztanak magas fruktóztartalmú italokat, 74 százalékkal nagyobb a köszvény kockázata, mint azokban, akik legfeljebb havonta egyszer isznak ilyen üdítőt. A fruktózban gazdag üdítők – gyakorlatilag minden cukrozott ital ilyen – növelik a szérum húgysavszintjét, és ennek révén a köszvény gyakoriságát is. Ennek ellenére, mivel a nőkben ritka a köszvény, ez nem változtatja meg lényegesen a köszvény előfordulásának nő:férfi arányát.

Az üdítők növelik a nőknél a köszvény kockázatát

A szerzők felhívják a figyelmet arra, hogy az utóbbi évtizedekben a köszvény előfordulása párhuzamosan nőtt a fruktóztartalmú üditők fogyasztásának növekedésével. 1977-ben a 16 köszvényes beteg esett 100 000 lakosra, míg 1996-ban már 42.

Az üditők és a köszvény kapcsolata

Hyon K. Choi és munkacsoportja a Nurses’ Health Study tanulmányban részvevő nők adatait használta fel; ez a nagy vizsgálat 1984-től 2006-ig tartott. 78 906 olyan felnőtt nő adatait elemezték, akiknek a vizsgálatba való belépéskor nem volt köszvényük. Az üdítő- és a fruktózfogyasztást kérdőív alapján mérték fel.

A 22 éves követési periódus alatt 778 nőben alakult ki köszvény, ami erősen összefüggött az üdítők fogyasztásával. Azokban a nőkben, akik legalább napi egy adag üdítőt ittak, 74 százalékkal, a naponta legalább két üdítőt ivók körében 240 százalékkal volt nagyobb a köszvény kockázata, mint az ilyen italokat nem vagy csak elvétve fogyasztókban. Hasonló volt a narancs juice hatása is, azonban a diétás üdítők nem befolyásolták a köszvény előfordulását.

A szerzők azonban hangsúlyozták, hogy a köszvény abszolút kockázata még a sok üdítőt ivó nőkben sem magas, mivel a betegség a nőkben eleve ritka.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés