hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

A Fogyatékosság Világnapja: a legtöbben gyógytornára költöttek

A magyar lakosság több, mint 208 millió forintot fordított gyógyászati segédeszközökre, gyógytornára, gyógymasszázsra, valamint fizioterápiára az OTP Egészségpénztár Q3-as eredményei alapján. Ezek közül a legnépszerűbb a gyógytorna volt, ahol 43%-os növekedés figyelhető meg a tavalyi év azonos időszakához képest. Bár a kellemetlen kimenetelű eseményekre nem lehet előre felkészülni, érdemes tudatosítani magunkban, hogy az bármikor megtörténhet. A terhek csökkentésére pedig segítségünkre lehet az egészségpénztári számla.

Az ENSZ december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánította 1992-ben, hogy felhívja a figyelmet a baleset, betegség, katasztrófa következtében fogyatékossá vált emberek problémáira. Az ÖPOSZ legfrissebb kutatása alapján a legtöbb magyar a váratlan helyzetekre tenne félre, de az egészségügyi kiadásokra való felkészülés is kiemelt, második helyen szerepel.

Az OTP Egészségpénztár felhasználási adataiból az látható, hogy 2022. Q3-ban a tagok több, mint 208 millió forintot fordítottak gyógyászati segédeszközökre, gyógytornára, gyógymasszázsra, valamint fizioterápiára. A szolgáltatások közül az előző évben a gyógyászati segédeszközökre érkező befizetések mennyisége kimagasló volt, ez pedig töretlenül megmutatkozik a 2022-es adatokon is, amire Q3-ban 168 milliót fordítottak.  A legnagyobb növekedés azonban a gyógytorna esetében figyelhető meg, amire 43%-kal többet költöttek a tavalyi év Q3-as eredményeihez képest. A fizioterápiára közel 4,5 millió forintot, a gyógymasszázsra pedig 6,7 millió forintot költöttek a tagok ebben az időszakban.

Az OTP Egészségpénztár önkéntes jellegéből adódóan nem kötelező minden hónapban befizetni a számlára, ugyanakkor ajánlott havonta 5-10 ezer forintot befizetni és legalább évente pár százalékkal növelni a befizetett összeget, közölték. A nagyobb tételű pénzbefizetéseket is érdemes fontolóra venni, hiszen minél nagyobb a befizetés összege a számlánkon, annál több szolgáltatásformára tudjuk felhasználni. Az OTP Egészségpénztári megtakarítás igénybevételével az egészségügyi szolgáltatások költségei szignifikáns arányban csökkenthetőek, emellett a pénztártagok a befizetések után adóvisszatérítésre is jogosultak, így adójuk 20%-át, maximum 150 000 Ft értékig visszaigényelhetik. Valamint lehetőség van további 10% visszatérítésére is (a 150 000 forintos kereten belül), amennyiben az átmenetileg szabad pénzüket 2 évre lekötik a tagok, vagy ha valamilyen preventív szolgáltatást, például szűrővizsgálatot orvosi javaslatra vesznek igénybe egészségpénztári számlán keresztül.

(forrás: OTP Egészségpénztár, fhcafe.hu)
hirdetés

Könyveink