hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Világelsők lettünk fogturizmusban

A “fogorvos Magyarország” a legkeresettebb kifejezés

Egyes becslések szerint globálisan is vezetővé vált Magyarország a fogászati turizmus területén. A szektorban ugyanakkor igen éles a verseny az országok között, így egyre fontosabb szerep jut a marketingnek – írja a Világgazdaság.

Bár a gazdasági válság a fogászati turizmus területén is érzetette hatását, mostanra ismét növekedésnek indult a szektor. Tavaly mintegy 70 ezer külföldi érkezett hazánkba, ami némi bővülés az egy esztendővel korábbihoz képest.

Érezhetően jobb e szám 2008-2009-esnél is, igaz a krízis előtti szinttől még elmarad – mondta el a Világgazdaságnak Szakonyi Gábor, a Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesületének alelnöke, a VitalEurope Fogászati Központ ügyvezetője. A szakember szerint mostanra Magyarország világszinten is vezetővé vált az ágazatban, jelenleg ugyanis minden ötödik fogászati kezelés céljából külföldre utazó paciens Magyarországot választja. Európai részesedésünk nagyjából 40 százalékos, amivel már évek óta piacvezetőnek számítunk. A globális listán azonban eddig az amerikaiak által igen kedvelt Mexikó előttünk állt.

Magyarországot elsősorban nyugat-európai paciensek választják, 2011-ben a legtöbben Ausztriából, Nagy-Britanniából, Németországból, Olaszországból és Franciaországból érkeztek.

Tavaly a fogászati kezelésre érkező külföldiek 65-70 milliárd forintot költöttek orvosi szolgáltatásokra, és a fogászati turizmus további 13-16 milliárd forint forgalmat generált a kapcsolódó szektorokban, így például a szállodai, és vendéglátó-iparban. Az orvosi kezelésre érkező külföldiek kiemelkedően hosszú ideig maradnak Magyarországon: az átlagos fogászati turista minimum 5-8 vendégéjszakát tölt el hazánkban, de ez az időtartam a fogászati kezelés bonyolultságától függően akár 2 hét is lehet.

Az Innováció a fogászatban nevű GOP- és KMOP-pályázatok – amelyekben 3,5 milliárd forintos keret különítettek el kizárólag a fogászati rendelők és fogtechnikák részére – az idén január közepétől érhetőek el, s eddig közel 50 cég pályázott valamekkora összegre. Emellett a szektor vállalatai március elsejétől pályázhatnak a turisztikai célelőirányzat fogászati turizmus fejlesztésére elkülönített egymilliárd forintos keretére is. Itt a szakértők 40-60 pályázatra számítanak.

Sokat elárul, hogy az elmúlt egy évben Ausztriában a fogorvosra keresők között a nyolcadik legkeresettebb kifejezés a “fogorvos Magyarország”  volt, a május elsejei hosszú hétvége előtt a “fogorvos” volt Ausztriában a legkeresettebb kifejezés egészségügyi témakörben.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink