hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

A Fidesz kivégzi a liberalizációt

Ma, a végszavazással kivégzi a patikaliberalizációt a Fidesz parlamenti többsége. Újraosztják a gyógyszerészek piaci tortáját - írja a Népszabadság.

Hiába állt elő átfogó kutatással a GKI Egészségügykutató Intézete (GKI-EKI), amely azt állította meg, hogy a patikapiaci liberalizáció, néhány vadhajtástól eltekintve, összességében kedvező hatású az ellátórendszerre, a kormány makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy visszaállítsa a Molnár Lajos előtti állapotot, sőt még szigorítson is a szabályokon. Ha a Fidesz többsége ma megszavazza, akkor a salátatörvény újraírja a patikaalapítási szabályokat és ismét védett piacot teremt a már patikatulajdonos gyógyszerészeknek.

A tervezet szerint 2011-től kizárólag gyógyszerészek több ségi tulajdonában lévő cégek kaphatnak működési en gedélyt. Új gyógyszertárat azonban csak ott lehet majd létesíteni, ahol nincs patika vagy az egy üzletre jutó lakossági szám legalább ötezer. A nagyobb, az ötvenezres lélekszámot meghaladó városokban legalább 250 méter, egyéb településeknél 300 méter távolságnak kell lennie két gyógyszertár bejárata közt. Patikákban többségi tulajdonos a jövőben csak gyógyszertár működtetési joggal rendelkező gyógyszerész vagy gyógyszerészek csoportja lehet. (Körülbelül 500–550 gyógyszertár működik jelenleg patikalánc tagjaként, a gyógyszerészek ezekben az üzletekben csak névleges tulajdonnal rendelkeznek, a többségi birtokrész megszerzéséhez legalább 15–20 milliárd forint szabad tőkére lesz szükség.)

A teljes cikket a Népszabadság oldalán olvashatja.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés