hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A fiatalkori demencia gyakorisága

A JAMA Neurology-ban megjelent tanulmány szerint jelentősen alulbecsüljük a 65 éves kor előtt megjelenő demencia gyakoriságát, közli az OTSZ Online.

hirdetés

A 65 éves kor előtt kezdődő demenciát fiatal korban kezdődő demenciának hívják (YOD, young-onset dementia) megkülönböztetve a későbbi, 65 évesnél idősebb életkorban kezdődő demenciától (LOD, later-onset dementia). Egy nagy meta-analízis szerint jelenleg globálisan 3,9 millióra tehető a fiatal korban kezdődő demenciában szenvedő egyének száma. A kutatók friss globális becslése szerint 100 000 emberből 42,3 - 54,0 személynél észlelhetőek már 65 éves koruk előtt az emlékezés zavarai. Viszont egy egészen új, több földrészre (Európa, Ázsia, Észak-Amerika, Óceánia) kiterjedő 74 tanulmány 2 760 379 betegadatait összegző vizsgálat szerint a 30 és 64 éves korosztályban 100 000 személyből 119 személynél fordul elő a YOD, és a nőknél és a férfiaknál észlelhető prevalencia csak kismértékben különbözik. A legfrissebb népességi adatokat figyelembe véve ez azt jelenti, hogy jelenleg kb. 175 000 YOD-ban szenvedő személy van az Amerikai Egyesült Államokban.

Bár az új globális felmérés szerint a YOD gyakorisága magasabb, mint azt korábban gondolták, de ez valószínűleg még mindig alulról közelíti a valós számot, hisz nem állnak rendelkezésre jobb minőségű adatok. Dr. Stevie Hendriks (Maastricht University, Hollandia) és munkatársainak a JAMA Neurology folyóiratban júliusban online megjelent tanulmánya szerint a fiatal korban kezdődő demencia rendkívül ritka a 30-34 évesek körében (100 000 személyből 1,1), de a 60-64 évesek körében már jóval gyakoribb, 77,4/100 000 személynél fordul elő, prevalenciája exponenciálisan növekszik 60 éves kor fölött. Előfordulási gyakorisága a nők és a férfiak körében hasonló, az Egyesült Államokban alacsonyabb, mint Európában, és legmagasabb a felső-közepes jövedelmű országokban. Leggyakoribb Alzheimer-kórban, érrendszeri demenciában és frontotemporális demenciában, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés
hirdetés