hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A fiatalabb betegek nagyobb tehernek érzik a COPD-t

A COPD: Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease orvosi szaklap közzétette egy nemzetközi felmérés eredményeit, amely 1375 COPD-vel (krónikus obstruktív tüdőbetegség) élő, 45 éves vagy annál idősebb beteg bevonásával készült 11 országban1.

A felmérés szerint a COPD jelentős fizikai és pszichoszociális terhet jelent a betegeknek, különösen a 45-54 éves korosztályban. Ez a csoport - összehasonlítva a 65 éves vagy annál idősebb betegekkel - gyakrabban számolt be arról, hogy a COPD jelentősen rontja a közérzetüket és korlátozza mindennapi tevékenységüket1. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy - különösen a fiatalabb betegek - elégedetlenek az életminőségükkel és a betegségükkel kapcsolatos tájékoztatással.

 

„Ez a felmérés azon kevés tanulmányok egyike, amely a COPD betegség terhét különböző korcsoportokban vizsgálja”, mondta dr. Dekhuijzen professzor, tüdőgyógyász, a holland nijmegeni Radboud University Medical Center szakembere. Nekünk, egészségügyi szakembereknek tudomásul kell vennünk, hogy ugyanaz a betegség máshogy érinti a fiatalabb és az idősebb betegeket, és a beteg által érzékelt hatást minden egyes esetben figyelembe kell vennünk a személyre szabott és optimális kezelés kialakításának érdekében.”

 

A felmérés eredményeként az alábbi, a fiatalabb (45-54 éves) és az idősebb (65 éves vagy idősebb) betegek közti különbségek állapíthatók meg:

 

  • A fiatalabb betegek az idősebbekhez képest nagyobb arányban számoltak be arról, hogy a COPD-betegségük „szélsőségesen” vagy „nagyon nagy mértékben” kihat mindennapi tevékenységeikre (37% vs 22%), hogy a betegség nagy mértékben befolyásolja a hosszabb utazásaikat (38% vs 18%)1, továbbá több mint kétszer annyi fiatal beteg számolt be arról, hogy a napi teendőiket a légszomj és a köhögés időszakaihoz kell igazítaniuk (41% vs 19%)1.
  •  Az idősebbekhez képest a fiatalabb betegek szignifikánsan nagyobb része számolt be „rossz” vagy „nagyon rossz” közérzetről (35% vs 28%).  A fiatalabb betegek körében 1,7-szer volt gyakoribb, hogy „stresszesnek” érezték magukat, és 2,2-szer volt gyakoribb a „túlterheltség” érzése (valamennyi különbség P<0,05 szignifikancia szinten értendő) 1.
  • A fiatalabb betegek szignifikánsan jobban bíznak az orvosaikban. A fiatalabb korcsoportba tartozó betegek csaknem kétszer gyakrabban kértek segítséget az inhaláló készülék helyes használatához, mint az idősebbek (az előbbi csoport 18%-a, az utóbbi csoport 58%-a nem igényelte az ilyen jellegű információt)1.

 

„Az egyik lehetséges magyarázat arra, hogy a fiatalabb betegek miért érzékelik lényegesen nagyobbnak a betegség terheit az lehet, hogy a fiatalabbak aktívabbak a munkában és a társasági életben, ezért eltérő várakozásaik vannak azzal kapcsolatban, hogy milyen az élet COPD-vel”, mondta Nicole Hass, az Allergiás és Légúti Betegek Szervezeteinek Európai Szövetségének (EFA = European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients’ Associations) képviselője. „További kutatások szükségesek ahhoz, hogy jobban megértsük az életkorból adódó különbségeket, de ezek az eredmények már rámutatnak arra, hogy a betegekkel meg kell ismertetnünk annak módját, hogy miként tudják pozitív módon befolyásolni a betegségük lefolyását. Erre egy példa lehet, ha a betegek egyeztetnek orvosukkal arról az optimális kezelésről, amellyel a mindennapi életében továbbra is aktívak maradhatnak.”

 

 

Hivatkozások

 

[1]Dekhuijzen R, et al. COPD. 2020 July 8. doi: 10.1080/15412555.2020.1788526. ePub ahead of print.

 

2 WHO. World Health Organization Fact sheets. Chronic obstructive pulmonary disease (COPD). Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd) [Last accessed July 2020].

 

(forrás: Boehringer Ingelheim)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés