2024. április. 17., szerda - Rudolf.

A fertőzöttek vérében lévő fehérjékről

A kutatók 27 biomarkert találtak, amelyek segíthetnek megállapítani, válságos lesz-e a fertőzöttek állapota, és hozzájárulhatnak a lehetséges gyógymódok fejlesztéséhez is, közli az MTI nyomán a Népszava.

Covid-19-betegek vérében 27 kulcsfontosságú fehérjét találtak tudósok, amelyek előre jelezhetik a betegség súlyosságát. A Cell Systems tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a brit Francis Crick Intézet és a berlini Charite Orvostudományi Egyetem kutatói azt találták, hogy a Covid-19 betegek vérében a fehérjék különböző szinten vannak jelen attól függően, milyen súlyosak a betegség tünetei. Ezek a biomarkerek elvezethetnek olyan tesztek kifejlesztéséhez, amelyek segíthetik az orvosokat megállapítani, milyen súlyosságú lesz a betegsége annak, aki megfertőződik az új koronavírussal. Segíthetik továbbá a betegség lehetséges gyógymódjainak a fejlesztését is.
 
Felbecsülhetetlen egy olyan teszt, amely segíti az orvosokat annak előrejelzésében, hogy egy Covid-19-beteg állapota válságos lehet-e, vagy sem” – mondta Christoph Messner, a Crick Intézet molekuláris biológusa, a tanulmány társszerzője. Egy ilyen teszt segítené az orvosokat annak eldöntésében, miként kell kezelni az egyes betegeket és azonosítani azokat, akiknél a legnagyobb a kockázat.
 
Messner és kutatócsoportja a tömegspektrometria nagyműszeres analitikai módszert használta a berlini Charite kórházban ápolt 31 Covid-19-beteg vérplazmájában lévő különböző fehérjék jelenlétének és mennyiségének gyorstesztelésére. Eredményeiket megerősítették ugyanezen kórház 17 betege és 15 egészséges ember – mint kontrollcsoport – esetében. Három azonosított kulcsfontosságú fehérje kötődött az interleukin IL-6 fehérjéhez, amely ismert arról, hogy gyulladást okoz és a súlyos Covid-19-tünetek ismert markere, írja a lap.
(forrás: MTI/Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés