hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

A férfiaknál agresszívabb a mellrák

Előrehaladottabb állapotban veszik észre, ráadásul agresszívabb is a mellrák a férfiak esetében, mint a nőknél – tájékoztat a Semmelweis Médiasarok.

A Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának vezetője, dr. Dank Magdolna szerint a férfiaknál ugyan jóval ritkább ez a betegség, az összes emlőrák kevesebb, mint egy százaléka érinti őket, a prognózisuk azonban épp az előrehaladott állapot miatt rosszabb, mint a nőknél. A megnövekedett ösztrogénszint, a Klinefelter-szindróma és a sugárzásnak való kitettség növeli a kockázatot – hangsúlyozza az onkológus. A túlélés mindkét nem esetében hasonló – írják a portálon.

Fájdalmatlan csomó, az emlőbimbó behúzódása, váladékozása, kifekélyesedés – csak úgy mint a nőknél, a férfiaknál is ezek a tünetek jelentkeznek emlőrák esetén, ám még mindig nincs benne a köztudatban, hogy nem csak a nőket érintheti ez a betegség – mondja Dank Magdolna. A férfiaknál nincs veszélyeztetett korosztály, ezért szűrőrendszer sincs, így ők rendszerint a betegség későbbi stádiumában kerülnek orvoshoz, ezért rosszabbak a gyógyulási kilátásaik.

A kezelés mindkét nemnél hasonló: műtéti beavatkozás, sugárkezelés, kemoterápia és hormonkezelés. Férfiaknál az egész emlőt eltávolítják, főként a fiatalabb korosztályra jellemző, hogy igénylik a bimbórekonstrukciót, amelyet gyakran orvosi tetoválással valósítanak meg – idézi a Semmelweis Médiasarok Dank Magdolnát.

 

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés