hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A fenntartónak sem sürgős a betegek tájékoztatása

A kórházaknak a ma szokásosnál sokkal több adat, tudnivaló közzétételével kellene segíteniük leendő betegeiket, illetve az adófizetőket, de a törvény betartását az állami fenntartó sem ambicionálja.

Nagyon sok olyan adat van, amit az információszabadságról szóló törvény alapján közzé kell tenni az interneten, rendszerint mégsem hozzák nyilvánosságra a kórházak, s a fenntartó sem gondoskodik erről saját felületein – jelenti ki Bence Rita, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) betegjogi programjának vezetője. A 2011. évi CXII. törvény mellékletei részletesen taglalják azokat a kötelezően közzéteendő adatokat, amelyeket nyilvánossá kell tenni, kezdve a szervezeti és személyzeti adatoktól a tevékenységre és működésre vonatkozó információkon át a gazdálkodási adatokig, mint például a költségvetés vagy a menedzsment fizetése. Ugyancsak ide tartoznak az alaptevékenységgel kapcsolatos vizsgálatok, a panaszbejelentések, a kivizsgálások és ellenőrzések, valamint azok megállapításai.

A betegek részéről naponta felmerülő és érthető igény, hogy a választott kórházról előzetesen információhoz jussanak. A TASZ tavaly novemberben ezért konkrét kérdésekkel fordult az államtitkársághoz, hogy a kórházak ne csak esetlegesen, hanem egységesen, kivétel nélkül tegyenek eleget közzétételi kötelezettségüknek, s gondoskodjanak például a gátmetszések és császármetszések számának, s a természetes szüléshez viszonyított arányának az elmúlt 10 évre visszamenőlegesen történő közzétételéről. A TASZ ugyanebben a levélben – hivatkozva az adatvédelmi biztos egy korábbi állásfoglalására, miszerint a kórházi betegtájékoztatók közérdekű adatokat tartalmaznak – javasolják az osztályokon alkalmazott betegtájékoztatók internetes hozzáférésének biztosítását is. Amint Bence Rita fogalmaz, elősegítené az ellátás gördülékenységét és a tájékozott beleegyezést, ha a programozott ellátásra érkező beteg vagy a vajúdó kismama nem csak az osztályon szembesülne a beavatkozások jellegéről és kockázatairól. A jogvédő szervezet ismételt megkeresésére sem kapott a mai napig választ az államtitkárságtól.

B. PAPP LÁSZLÓ
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
hirdetés

Könyveink