hirdetés
hirdetés
2020. október. 29., csütörtök - Nárcisz.
hirdetés

A felülvizsgálat felülvizsgálója

A Nature interjút közölt Toni Scarpával, az USA Országos Egészségügyi Intézetének (National Institutes of Health/NIH) tudományos felülvizsgálatért felelős igazgatójával, aki hat évnyi munka után távozik posztjáról. A korábban fiziológia és biofizika tanszéket vezető szakember egyik fő feladata a NIH-ben a peer review folyamatának generáljavítása volt.

A Meredith Wadman által készített interjúban Scarpa elmondta: büszke arra, hogy az elmúlt 65 év legnagyobb változtatását vezette be a peer review folyamatában. Az átalakulás egyik legfontosabb eleme, hogy a kutatási támogatások elbírálásában sokkal hangsúlyosabb lett az adott kutatás lehetséges hatása és fontossága, másrészt a pályázatok hossza a felére csökkent, így rövidült az elbírálás ideje.

A Center for Scientific Review távozó igazgatója kifejtette: munkáját azzal kezdte a NIH-nél, hogy megpróbálta megszerezni azokat a szakembereket, akik a legjobbak a tudományos felülvizsgálat területén. Minden intézményt kötelezett arra, hogy az általa elnyert kutatási támogatások 30 százalékát új felülvizsgálók fizetésére fordítsa.

Mint mondja, a tudományos felülvizsgálat végül is egyszerű: összesen két kérdést kell feltenni. Először is: érdemes-e megcsinálni az adott kutatást? Ez a hatás és fontosság (impact and significance) kérdése. Ha erre igen a válasz, akkor jöhet a második kérdés: meg tudják-e csinálni a kutatást a pályázók? Korábban sajnos ezt a két kérdést fordított sorrendben tették fel a bírálók.

A NIH igazgatója, Francis Collins májusban azt mondta a Szenátus NIH-et finanszírozó albizottságának, hogy a pénzügyi megszorítások miatt a sikeres pályázatok aránya az idén olyan alacsony lesz, mint szinte még soha: mindössze 17-18 százalék. Azonban a NIH még így is 30 milliárd dollárból gazdálkodik, tette hozzá Scarpa, aki elmondása szerint azt tanulta meg a 6 éves igazgatói munkája alatt, hogy roppant nehéz átalakítani egy szervezetet, amely ellenáll mindenféle változásnak. Ez csak akkor sikerülhet, ha támogatják az embert felülről.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink