hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A feketepiacon is rendkívül értékesek az egészségügyi adatok

Az egészségügyi adatért 250 dollárt is kérnek a feketepiacon – hangzott el egy egészségügyi konferencián a Napi.hu tudósítása szerint.

Nincsenek jó tapasztalataink Magyarországon az egészségügyi informatikai rendszerekről, általában elavultak, a technikai, biztonsági szempontokat nem igazán veszik figyelembe – mondta Erdei Csaba, az ACPM IT Consulting Zrt. cégvezetője a IV. Health 2.0 Hungary Chapter Meetingen. A legnagyobb problémák között említette az olyan informatikai hálózatokat sújtó eseményeket, mint a rendszerleállás vagy az adatok elérhetetlensége. 

A szakember kiemelte: zsarolótámadásra már Magyarországon is volt példa, az egészségügyi adatok elleni támadásokat a szervezett bűnözés generálja. Példaként említette, hogy Észak-Korea többek között ilyen támadásokból finanszírozza a gazdaságát.

Appok és szűrések

A fiatalok körében népszerűek a menstruáció követő applikációk. A válaszadók harmada mondta, hogy valaha kipróbált ilyen alkalmazást, a fiatalok 41 százaléka pedig használja is ezeket, mondta Szerencsés Dóra, az Inspira Research partner, stratégiai igazgatója. A közvélemény-kutatócég 18-59 éves nők között végzett reprezentatív kutatást még szeptemberben. Ugyanakkor kitért arra is, hogy a válaszadók arra a kérdésre, hogy mely digitális megoldásokat ismerik:

  • az első helyen a szakorvosi vizithez az időpontfoglalást említették,
  • második helyen az Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) hétköznapi nevén a felhő áll,
  • harmadik helyen pedig fej-fej mellett a gyógyszerbevételre emlékeztető applikációt és a menstruációs ciklust követő applikációt nevezték meg.

Van még teendő, hiszen csak minden ötödik nő vagy még soha, vagy három éven túl volt nőgyógyászati szűrővizsgálaton, a 18-29 évesek harmada ritkábban, mint évente jár nőgyógyászhoz. A nőgyógyászati szűrésre a nők harmada az állami ellátást veszi igénybe, harmada pedig csak a magánellátást, 42 százalék pedig mindkét típusú szakrendelésen járt már. HPV-szűrésen a nők közel fele soha nem volt, a HPV elleni védőoltást a 18-29 évesek 41 százaléka megkapta, a 40-49 korosztály HPV átoltottsága 8 százalék körüli.

A mammográfiás vizsgálatok tekintetében sincsenek biztató adatok, az 50-59 éves nők harmada soha nem volt mellrákszűrésen – olvasható a Napi.hu tudósításában.
(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!