2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

A FamiCord vette át a Cryo őssejtmintáit

A mintákat több különböző európai helyszínről szállították a FamiCord akkreditált csúcstechnológiás varsói laboratóriumába.

A FamiCord Csoport, Európa egyik legnagyobb őssejtbankja átvette az eredetileg Svájcban bejegyzett Cryo-Save AG „f.a.” által tárolt mintákat egy, az őssejtminták biztonságba helyezéséről szóló szerződés alapján. A mintákat több különböző európai helyszínről szállították a FamiCord akkreditált csúcstechnológiás varsói laboratóriumába, ahol továbbra is garantált a többek között magyar gyermekek egészsége szempontjából fontos minták biztonságos tárolása. Ennek biztosítása érdekében az érintett szülők közvetlenül léphetnek kapcsolatba a FamiCorddal.

A Cryo-Save AG „f.a.”tavaly nehéz pénzügyi helyzetbe került, ezért döntött az általa tárolt biológiai minták átadása mellett. A vállalatot 2019-ben csődeljárás alá vonta a svájci bíróság, így hamarosan megkezdődhet a cég felszámolása. A Cryo-Save AG „f.a.”laboratóriumainak bezárása veszélybe sodorhatta volna az ott tárolt biológiai minták épségét, amelyeket több tucatnyi országban élő több százezer család bízott a cégre. A minták megóvása érdekében a Cryo-Save AG „f.a.”öt évre szóló biztonsági megállapodást kötött a FamiCord Csoporttal. Ennek eredményeképp a mintákat átszállították a FamiCord ultramodern laboratóriumába.

A minták megóvása érdekében a FamiCordnak már a Cryo-Save AG „f.a.”laborjainak bezárása előtt át kellett szállítania az őssejtmintákat saját létesítményébe. A minták szállítás közben való védelméért egy szakértői csoport felelt, akik folyamatosan ellenőrizték a szükséges technikai, orvosi és jogi előírásoknak való megfelelést, valamint a biológiai minták szállítására vonatkozó szabályok betartását. A hűtőtartályokat speciális hőérzékelő szenzorokkal szerelték fel, a tárolók felnyitásáról és a minták ellenőrzéséről videódokumentáció is készült. A szállítás előtt a FamiCord több biztosítótársaságnál is szerződést kötött a minták biztosítására.

„A FamiCord Csoport társadalmi felelősségének tudatában garantálja a minták biztonságát. Szűk határidővel kellett megszerveznünk több százezer őssejtminta elszállítását, ezért az volt a legkevesebb, hogy díjmentesen szállítjuk el a Cryo-Save AG „f.a.” ügyfeleinek mintáit, és biztosítjuk ezáltal a szülők és a gyermekeik egészséges jövőjét a lehető legjobb szakmai, orvosi és jogi szakértők bevonásával” – mondta Jakub Baran, a FamiCord vezérigazgatója. „Biztosak vagyunk benne, hogy a FamiCord Csoport minőségi szolgáltatásainak, magas biztonsági sztenderdjeinek, illetve stabil anyagi helyzetének köszönhetően rászolgál a bizalomra.” – tette hozzá.

Egyenként ellenőrzik a mintákat

Az őssejtminták átszállítását követően több ezer család kért információt a FamiCord Csoporttól a gyermekeik biológiai mintáinak állapotáról. A szülők lehető legpontosabb tájékoztatása érdekében a FamiCord munkatársai egyenként ellenőrizték az átvett mintákat. Ezt a munkát már tavaly május 26-án megkezdték, és idén július 17-e előtt polcról polcra, tartályról tartályra ellenőrizték a minták állapotát. A 824 140 egység megvizsgálásával a FamiCord Csoport megbizonyosodott arról, hogy a minták kiváló állapotban vannak. Problémát az egységek kevesebb mint 0,3 százalékánál találtak. A legjellemzőbb problémák a következők voltak: biológiai anyagok nyomai a tárolóegységek külső felületén, az egységen mechanikai sérülések nyomai, illetve nem állt rendelkezésre a minta tesztelési célú alikvot része. Ezek a problémák az átköltöztetés előtt alkalmazott krioprezerválási és feldolgozási eljárások következményei. Az őssejtminták teljes készlete a Cryo-Save AG „f.a.” csaknem 20 éves tevékenysége során állt össze. Ezen időszak alatt a társaság különböző módszereket alkalmazott a minták fagyasztására, kódolására és címkézésére.

Az ellenőrzés gyors és pontos befejezése érdekében a FamiCord Csoport csoportokat alakított, a krioprezervációban tapasztalatokkal rendelkező laboratóriumi szakemberek vezetésével. A munkában – ami a legnagyobb eddigi hasonló projekt volt a világon – összesen 100 szakember vett részt.

A következő lépés gyermeke biológiai mintáinak biztonságba helyezéséért

A Cryo-Save AG „f.a.”magyarországi partnerei a Cryo-Save Hungary Kft. "kényszertörlés alatt" és a Sejtbank Kft. voltak. A svájci társaság csődeljárásához vezető nehéz anyagi helyzete miatt a Cryo-Save Hungary Kft. és a Sejtbank Kft. ügyfeleinek mintái is a FamiCord Csoporthoz kerültek.  A csoport a minták 99 százalékát a csúcstechnológiás varsói laboratóriumába szállította át, és jelenleg is ott tárolja azokat.

Ha a Cryo-Save AG „f.a.”egykori ügyfeleinek bármilyen kérdésük van a minták tárolásához vagy orvosi kezelés céljára történő kiadásához kapcsolódóan, akkor közvetlenül a FamiCord Csoporttal kell felvenniük a kapcsolatot. Mivel a FamiCord nem vásárolta meg a Cryo-Save AG „f.a.”vállalatot, a családok a www.famicordcryobank.ch weboldalon keresztül vehetik fel a kapcsolatot a cégcsoporttal, hogy a vállalat birtokába kerülhessenek az ügyfelek aktuális kapcsolattartási adatai, ezáltal pedig gondoskodhasson a minták további zökkenőmentes tárolásáról. A FamiCord Csoport kifejezetten erre a célra létrehozott egy forródrótot is, amelyet hétfőtől péntekig, 9 és 16 óra között lehet hívni több országból is. A forródrót elérhetőségei az alábbiak:

Magyarország (magyar és angol nyelvű vonal) +36 14453973

Olaszország (olasz és angol nyelvű vonal) +39 0289735043

Spanyolország (spanyol és angol nyelvű vonal) +34 937370283

Svájc (olasz, német, francia és angol nyelvű vonal) +41 315087679

Hollandia (holland, német és angol nyelvű vonal) +49 34122389994

Szerbia (szerb, horvát, bosnyák, montenegrói és angol nyelvű vonal) +38 1114250189

Bulgária (bolgár és angol nyelvű vonal) +48 221 230 299

Lengyelország (lengyel és angol nyelvű vonal) +48 224364050 IVR: 1,4

Azok a szülők, akik a Cryo-Save AG „f.a.”ügyfelei voltak, a FamiCord weboldalán is ellenőrizhetik, hogy a csoport tárolja-e a gyermeküktől vett biológiai mintákat. A weboldalon ezt az információt a “check your sample” menüpontban, egy űrlap kitöltésével kérhetik le. Az adatok megadása után a cég szakemberei azonosítják a kért mintát, és ellenőrzik, a kérvényezőknek van-e jogosultságuk a minta adataihoz való hozzáféréshez. 

A FamiCord információt adhat a Cryo-Save AG „f.a.”ügyfeleinek arról, hol tárolják a gyermekük mintáit, és ha transzplantációra van szükség, biztosítják az ezekhez való hozzáférést. Emellett a cég azt is lehetővé teszi a volt Cryo-Save AG „f.a.”ügyfeleknek, hogy új szerződést kössenek a minták jövőbeli tárolására.

A szerződés részletei és a szerződéskötési útmutató szintén megtalálható a FamiCord Csoport weboldalán magyar, angol, valamint spanyol, olasz, német és bolgár nyelven is. A FamiCord hangsúlyozza, hogy annak az őssejtbanknak a kiválasztása, amellyel szerződést kívánnak kötni a jövőbeli tárolásra, az ügyfelek kizárólagos joga.

(forrás: FamiCord Group)
hirdetés

Könyveink