hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A fájó, kattogó állkapcson is segíthet a speciális torna

A fej-nyak területén elhelyezkedő izmok, rágóízületek megbetegedései a leggyakoribb mozgásszervi megbetegedések közé tartoznak.

Főbb tünetei a rágóizmok és az állkapocs ízületek fájdalma, a korlátozott szájnyitás, vagy akár a rágóízület recsegő, kattogó hangja. Ezeken a panaszokon is segíthet a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideójában látható gyakorlatsor, az állkapocstorna.

„Az egészséges szájmozgások nagyon egyszerűen felismerhetőek. A szájnyitás akadálytalan, az állkapocs egy egyenes vonal mentén mozdul felfelé és lefelé is. Ha az állkapcsunk ettől nagyon eltérően „s” vagy „c” alakban mozog, illetve ha a kitátott szájban az alsó és a felső metszőfogak között nincs 35-40 milliméter távolság, akkor érdemes orvoshoz fordulni” – tanácsolja Schmidt Péter, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának klinikai főorvosa.

Schmidt Péter, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának klinikai főorvosa – forrás: Semmelweis Egyetem .
Schmidt Péter, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának klinikai főorvosa – forrás: Semmelweis Egyetem .

A klinika szakemberei az alábbi néhány perces tornagyakorlatot azoknak a betegeknek állították össze, akiknek állkapocsízületi mozgásterápia javasolt. Ez a mozdulatsor hozzájárulhat a fájdalmat csökkentéséhez, illetve megszüntetéséhez és a megváltozott mozgások javításához is.

Schmidt Péter azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyakorlatokat csak orvos javaslatára végezzék az érintettek, hiszen nagyon fontosak a megfelelő útmutatások, szakképzett gyógytornász, vagy orvosi segítség, illetve ellenőrzés.

Videó: Bartincki Tamara, Gál Bettina, Kresalek Dávid, Réthly Dávid – Semmelweis Egyetem

(forrás: Semmelweis Egyetem )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés