hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A Doorstól Frei Tamásig – kultajánló dr. Soós Zoltánnal

A háziorvosként és üzemorvosként dolgozó Soós doktor elfoglalt ember. Nyíregyháziként ő a helyi háziorvosokat összefogó civil szervezet, a Nyírségi Háziorvosi Egyesület alapító tagja és elnöke. Az önmagát örökmozgóként aposztrofáló Soós Zoltán izgalmas és széles látókörét bizonyító ajánlóval lepett meg bennünket.

ZENE

Elsősorban modern zene párti vagyok, de néhány klasszikus, így a könnyedebb Chopin- és Csajkovszkij-darabok is közel állnak hozzám.

A könnyűzenéből örök kedvenc a The Doors, a The Cure; gimnazistaként, egyetemistaként nagy alternatív voltam, magyar kedvenc abból az időből a Kispál és a Borz és a Sziámi. Ezek a zenéket mai napig szeretem, de bármilyen furcsa meghatározó nálam a rock'n roll is mind zenében, mind táncban, egy jól irányzott Buddy Holly fényt tud hozni a napomba. A maiak közül a kedvenceim a Magna Cum Laude, a Magashegyi Underground, valamint az Anna and the Barbies idehaza. A külföldiek esetében kiemelem Michael Bubblé-t, Robbie Williams-t, és nagyon bejött a nemrégiben elhunyt Amy Winehouse zenéje is.  Esténként már inkább a latin zene az, ami esetemben működik: lüktetése, ritmusa egyszerre megnyugtató és vérpezsdítő.

 

 

TÁNC

Feleségemmel nagy táncosok vagyunk, ha csak tehetjük, megszökünk egy-egy estét táncolni; erre a báli időszak tökéletes alkalmakat adott. Rock'n rollban verhetetlenek vagyunk! Nemrégiben kezdtünk bele a latin zene táncos vonulatának megismerésébe, így beiratkoztunk egy salsa-tanfolyamra, és a kezdők bátorságával már 2 órát követően próbálkoztunk a helyi salsa közösség havi rendszerességgel tartott gyakorló estjén. Egy korábbi budapesti laza hétvége egyik szombatján vetődtünk el egy belvárosi salsa klubba a Barrio Latinóba. Elvarázsolt bennünket az a hangulat, és az, ahogy például egy számítógépes rendszergazda kinézetű srác is profin forgatta a partnerét. A hely – mint megtudtuk – oktat is és az esti oktatást követően maradhatsz gyakorolni, ebből indulnak az esti bulik. Istenien éreztük magunkat! Kár hogy ilyen hely Nyíregyházán nincs...


GASZTRONÓMIA
A másik szenvedély a gasztronómia, benne is elsősorban a bor és – szabolcsi lévén – természetesen a pálinka. Isteni kegy nyíregyháziként, hogy Magyarország 7 tájegységi eredetvédett pálinkájából (Szabolcsi alma, Szatmári szilva, Újfehértói fürtösmeggy, Gönczi barack, Kecskeméti barack, Békési szilva, Göcseji körte)  az első 4 karnyújtásnyi távolságra van, mint ahogy az is, hogy Tokaj-Hegyalján bort kóstolni fél órán belül lehet. A pálinkák közül a Zsindelyes fürtös meggye a kedvencem, a borok közül inkább vörösbor párti vagyok, abból is a szekszárdi borvidék kadarkája (mint eredeti magyar fajta) és pinot noir-ja az, ami bármikor kerülhet a poharamba és esténként bizony kerül is egy jó beszélgetés mellett a feleségemmel. Ha vörös, akkor még Konyári, St. Andrea, Tummerer és Vylyan, ebben a sorrendben. Az utóbbi idők felfedezése számomra a fehérborok világa és rá kellett jönnöm, hogy bort inni bizony hangulat kérdése és egyre többször a fehér bor az, amihez jobban kedvem van. Tokaj mindenki fejében az aszú világa, miközben nagyon izgalmas dolgok történnek Tokaj-Hegyalján. Nemrégiben olyan izgalmas és szokatlan bor varázsolt el, mint a tokaji száraz muskotály. Nem egy hétköznapi párosítás, a muskotálytól ragadós édes ízt várunk, ettől izgalmas a dolog. Vagy a Szent Tamás Pincészet Mád néven futó száraz furmintja. Isteni ital esti beszélgetéshez! Rendszeres vendége vagyok barátaimmal a havonta rendezett nyíregyházi boresteknek, melyen gyakorlatilag módunk volt már az összes neves hazai termelőt személyesen megismerni és testközelben kóstolni legjobb boraikat.

 

 

SZÍNHÁZ
Korábban bérletesei voltunk a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színháznak, a gyerekek születését követően kicsit elmaradtunk. Most már, hogy cseperednek, könnyebben szabadulunk el. Ezen a hétvégén láttuk a nagy sikerű Anconai szerelmesek folytatását a helyi színházban. Zseniális szereposztással és sok humorral, könnyed szórakozást nyújt miközben a rendszerváltás környéki történetével ma már szinte nosztalgikus. Szeretünk Budapestre feljárni színházi előadásra, bár ez vidékiként komoly szervezést igényel, év végén az Operettszínházban a Rebecca című musicalt láttuk, és tervezzük, hogy megnézzük a Madáchban a Mamma miát, valamint az Elfújta a szélt, ez utóbbit szintén az Operettszínházban. Mind az Operettszínház, mind a Madách Színház társulata biztosítéka a komoly, vagy néha könnyed, de mégis magas művészi színvonalat képviselő szórakoztatásnak.

 

SPORT
Csapatjátékos vagyok, és mint minden második ember Magyarországon, én is értek a focihoz, vagy ha nem is értek hozzá legalább művelem. Kamasz koromban igazolt labdarúgó voltam heti egy edzéssel és hétvégi meccsekkel, de nem annyira a tehetség, mint inkább a lelkesedés okán. Nem is velem kezdődött vagy fejeződött be a magyar válogatott névsora. A lelkesedés megmaradt, heti rendszerességgel rúgjuk a fiúkkal a bőrt kispályán, ami a mindennapos stressz levezetésére kiválóan alkalmas. Én abba a táborba tartozom, aki szerint kell új stadion (persze hogy mennyi és mekkora az nem mindegy!), hiszen szeretném megélni egyszer azt az élményt, amit egy spanyolnak, vagy egy olasznak jelent az, hogy a hétvégén a csapat itthon játszik, mi pedig megyünk a családdal megnézni azt és felrobban a stadion. Semmivel össze nem hasonlítható élmény! Másik szerelem egy újfajta edzésforma a speedfitness, mely bár ki van kiáltva a lusták sportjának, de ezt biztosan azok állítják, akik még nem feküdtek pihegve és csatakosra izzadva a földön egy 20 perces kemény edzés után. Ez nekem egyben gyógytorna is, hiszen mióta használom, gyakorlatilag elmúlt a korábban gyakran kínzó hát- és derékfájásom. Nagy sí-rajongók vagyunk, mostanra már az 5 és 6 éves lányaink is léccel a lábukon siklanak velünk telente, kedvenceink az osztrák Gastein-völgy (Gasteinertal) és a jól felszerelt Schladming, vagy a közelben Donovaly.Régen utáltam a telet, de mára a síelés nevű örömszerző tevékenységgel valahogy egészen megkedveltem, sőt várom is, hiszen ez egyben családokat, barátokat összehozó egy hetet is jelent a tél közepén.

 

 

FILM
Mint kiderült elsősorban a könnyed szórakozást kedvelem, így a vígjátékok az én világom, mégis életre szóló meghatározó filmélményem Depardieu és Polanski főszereplésével a Puszta formalitás (Una pura formalita). Nyersességével, drámai fordulataival, „agyalásra” sarkalló mondanivalójával meghatározó filmélménnyé vált. A múlt év filmfelhozatalából a 40 és annyi áll közel hozzánk, hiszen azt éreztem, mintha csak rólunk szólna a történet, illetve a Gyakornokok, az összeszokott párossal Vince Vaughn-nal és Owen Wilsonnal. Több közös filmjüket láttuk már, garancia a gondtalan szórakozásra. Woody Allen most méltán Oscar-díjjal jutalmazott Blue Jasminja még, ami említésre érdemes a múlt évből.

 

 

KÖNYV
Könyvfaló vagyok, nem telhet el nap, hogy lefekvés előtt nem olvastam legalább egy negyedórácskát. Széles a repertoár, az üzleti témájú szakkönyvektől, a szakmai (főleg táplálkozástudománnyal foglalkozó) könyvek mellett természetesen megtalálható a polcomon a szépirodalom és a szórakoztató irodalom is. A kötelezők közül én pl. imádtam Stendhal Vörös és feketéjét, míg a többi könyvet nehezemre esik felidézni. A szórakoztató irodalomból mindegy mi, csak történelmi témájú legyen. Főleg a római kor a kedvencem, biztosan előző életemben római polgár, vagy harcos voltam. Így jöhet Sienkiewicz, Robert Graves Claudius kötetei, Steven Saylor Gordianus történetei. De nagy kedvenc Dan Brown és Steve Berry is. Sőt, kövezzenek meg, Frei Tamás könyveit is nagy élvezettel olvasom.

 

Dr. Soós Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés