hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A doktor megy, az ügynök hallgat

Becslések szerint a magyar orvosok 15-20 százaléka már elhagyta az országot, írja a hvg.hu az orvoscsábítással foglalkozó riportjában.

„Azt hallgattuk a családban az orvos szülőktől, hogy nekünk már jó lesz, addigra változik a rendszer. Számomra viszont világos volt, hogy csak akkor tudok becsületes megélhetést és perspektívát nyújtani a gyerekeimnek, ha elhagyjuk az országot”- magyarázta távozását az egyik megszólaló, egy Skandináviában dolgozó belgyógyász.

„Mindenki azt hiszi, aki még nem próbált külföldön dolgozni, hogy diadalmenet, csak dől a lé. De nem így van. Feladni az addigi egész életed, egzisztenciádat, elindulni az ismeretlenbe, családdal, semmi segítséged nincs, se barátok, se család…” – magyarázza a döntés nehézségét egy sors- és szaktársa, akinek végül 3 millió forintjába került a költözés. Ezt hitelből finanszírozta, de úgy látja, a jóval nyugodtabb életért ez megérte. A honlapnak beszélő orvosok többsége elismerte, komoly motiváló tényező volt a 8-10-szeres fizetés, de a többségük mégis itthon maradt volna, ha a körülmények, a szakmai előremenetel garantált lenne a hazai kórházakban, vagy ha lettek volna jelek arra, hogy a közeljövőben rendeződik az egészségügy helyzete.

A beszámolók szerint a csábítás is egyre erősebb, egyre professzionálisabb. A Magyarországon külön leányvállalatot létrehozó fejvadász cégek már magukra vállalják a költözés költségeit, állást szereznek a családtagoknak, segítenek albérlethez juttatni ügyfeleiket. Többen azt mesélték a hvg.hu-nak, hogy nekik már semmilyen dolguk nem volt a költözéssel, csak a nyelvtanfolyamot kellett elvégezniük. Sőt, volt orvos, akinek a svéd tanfolyamát egy spanyol turistaparadicsomban szervezték meg...

A közvetítő cégek nyomulását érzékeltette a fővárosi János Kórház egyik sebésze, amikor arról számolt be, hogy az ügynökök rendszeresen bejárnak a rendelőbe, máskor késő este hívják a telefonhoz az ügyeletes orvosokat, hogy rávegyék őket a kitelepülésre.

A fejvadászoknak persze jelentős profitja van a közvetítésből. Bár valóban megkönnyítik a kiköltözők dolgát, cserében kikötik, hogy az ajánlatot elfogadó orvosoknak a fizetésük egy részét át kell utalniuk nekik. Máskor a fogadó kórház vállalja a fejpénzt, ám ebben az esetben olyan szerződést iratnak alá az orvosokkal, melyben évekig röghöz kötik őket. A hvg.hu riportjából kitűnik, hogy megkerestek néhány ügynököt is, akik külföldi fejvadász cégeknek dolgoznak, de egyikük sem vállalta, hogy beszéljen a munkájáról.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink