hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A dohányzás újabb árnyoldalai

Egy új tudományos jelentés szerint a dohányzók aránya sokkal magasabb a mentális betegségben szenvedők körében, közli az Index.

A Bristoli Egyetem tudósai által készített új jelentés szerint a dohányzás növeli a skizofrénia és a depresszió előfordulásának esélyét. A Royal College of Psychiatrists Nemzetközi Kongresszusán mutatták be a bizonyítékokat.

A dohányzók aránya sokkal magasabb a mentális betegségben szenvedők körében, mint a nem dohányzók között. Angliában 6 millióan dohányoznak, akik közül 230 ezren súlyos mentális betegségtől (pl. skizofrénia és bipoláris zavar), 1,6 millióan pedig depressziótól és szorongástól szenvednek. Az ország ezért új dohányzásellenes stratégia alkotására készül, hatékony és új módszerekkel szeretnék visszaszorítani a dohányzást.

Az új jelentés egyik szerzője, Marcus Munafo professzor, a Bristoli Egyetem pszichológiaprofesszora azt mondta, kétségtelen, hogy a dohányzás káros a mentális egészségre, és a pszichés problémákkal küzdőknek meg kell érteniük a dohányzás ördögi körét: a lelki betegség miatt az egyén többet dohányzik, és kialakul a függőség. Ugyanakkor a dohányzás növeli a későbbi mentális betegségek kockázatát és súlyosbítja a pszichés tüneteket, írja a lap.

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink