hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

A dohányzás cukorbetegséget okozhat

A dohányzás nem csak a daganatos vagy a szív- és érrendszeri betegségeken keresztül öl az orvosi adatok szerint. Az aktív és passzív dohányzás cukorbajt is okoz – állítja az Osztrák Cukorbetegek Szövetségének (ÖDG) szóvivője.
„A Physicians' Health Study keretében 21 068 amerikai orvos megfigyelésével éveken át végzett vizsgálat arra az eredményre vezetett, hogy már napi 20 cigaretta elszívása 60–70 százalékkal emeli a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságát. Egy másik vizsgálat, amelyet csaknem 5000, 18 és 35 év közötti felnőttel végeztek, azt mutatta ki, hogy aktív dohányzás esetén megduplázódott a cukorbetegség első lépcsőfokának tekintett glükózintolerancia gyakorisága. A 12 és 19 év közötti fiataloknál a dohányzás kilencszeres kockázatot jelent a metabolikus szindróma kialakulásához, ami szintén magában rejti a 2-es típusú cukorbaj veszélyét. Erről egy már 2005-ben közzétett tudományos vizsgálat számolt be” – foglalta össze Bernhard Ludvik, a bécsi általános kórház (AKH) diabetológusa és az ÖDG volt elnöke a dohányzás és a cukorbaj összefüggéseire vonatkozó tudományos vizsgálatokat.
 
Ha egy cukorbeteg tovább dohányzik, az katasztrofális következménnyel jár: a kockázat meghatványozódik. A cukorbetegek ritkán halnak meg magától a diabétesztől, a többség halálát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, mert náluk az arterioszklerózis – az artériák falának megvastagodása – amúgy is gyorsabban megy végbe. Tudományos vizsgálatok szerint a dohányzás a hasi zsírréteg gyarapodásán, valamint a testben keletkező stressz-reakciók élénkítésén keresztül is hozzájárulhat ahhoz, hogy megnövekedjen a cukorbaj kockázata. Ehhez jön még egy lappangó gyulladási reakció, amely alkalmasint a belélegzett finomporra vezethető vissza. Szakemberek kimutatták, hogy három cigaretta, amelyet egy üres garázsban égetnek el, rendkívüli módon megnöveli a finompor-szennyezést: annak az értéknek a tízszeresére, amelyet egy 30 percen át járó dízelmotor okoz.
 
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink