2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A dizájnerdrogok a túladagolás veszélyét is növelik

Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) vezetője hívta fel a figyelmet: riasztóan növelhetik a túladagolás kockázatát a szintetikus drogok, olvasható az Origón.

A DEA azóta küzd a szintetikus drogok ellen, mióta 2010-ben megjelentek a piacon, de a probléma egyre csak tovább gyűrűzik, mivel minden újabb dizájnerdrog betiltásához ugyanazt a "körülményes és nehézkes" eljárást kell lefolytatni – idézi Chuck Rosenberg-et, a DEA vezetőjét az origo.hu. A szakértő kedden egy szenátusi bizottsági meghallhatáson beszélt erről. Minden ellenőrzött drogra 11 újabb jut, amivel kapcsolatban még nem tudtak eljárni – fűzte hozzá.

Próbálunk felzárkózni, de szükségünk van a segítségükre" – mondta továbbá a törvényhozóknak. Az Egyesült Államokban a leggyakrabban használt dizájnerdrogok között vannak a szintetikus kannabionidok, amelyek a marihuána hatását utánozzák, a kokainhoz és a metamfetaminhoz hasonló hatású úgynevezett "fürdősók" és az opiátok, köztük a hamisított fájdalomcsillapítók.

Rosenberg felhívta a figyelmet arra, hogy évente több mint 11 millióan használnak illegálisan, nem gyógyászati célból receptre kapható fájdalomcsillapítókat, és a fentanil megjelenése miatt tovább emelkedhet a drogtúladagolásos esetek száma – írja az origo.hu.

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink