hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A deviánsok tartják életben az egészségügyet

Már-már deviáns, aki ilyen körülmények között marad – idézi Bolgh Zoltánt, a szakdolgozói kamara vezetőjét a Világgazdaság az ápolók munka- és életviszonyait áttekintő körképében.

A pszichiátriai szakápolók létszáma tíz év alatt megfeleződött, laboratóriumi asszisztens képzésre három évig senki nem jelentkezett Budapesten, évek óta tömegesen hiányoznak a műtősnők, a gyerekápolók, az intenzíves nővérek – sorolja a lapnak az elnök, aki úgy véli, nem dramatizálta túl a helyzetet, amikor a (múlt keddi) demonstráción azt mondta, hogy turkálóban vett munkaruhában, leértékelt papucsban dolgoznak az egészségügyi szakdolgozók, méltánytalan körülmények között.

„Ez a magyar valóság. Már-már deviáns, aki ilyen körülmények között marad. És mi a helyzet külföldön? Mondok példákat: Svédországban egy kiváló volt szakápoló kollégám háromszor annyit keres, mint itthon. Heti, nem tévedés, heti 12 órában dolgozik a három gyereke mellett. A magyar szakápolók többsége, a brutális emberhiány miatt naponta dolgozik ennyit, harmadannyiért. Egy fiatalember, akinek az édesanyja harminc éve dolgozik a szakmában, kezdőként kereken tízszer annyit keres Németországban, mint évtizedek után az édesanyja idehaza. Ő azt mondta, leginkább azért ment el, mert tudja, hogy támogatnia kell a mamáját, ha nyugdíjba megy, mert nem lesz miből megélnie ennyi ledolgozott év után” – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink