hirdetés
2019. november. 16., szombat - Ödön.
hirdetés

A képalkotó diagnosztika új lehetőségei és tapasztalatai a XIII. kerületben

A CT és MR Centrum egy éve

A XIII. Kerületi Önkormányzat egy éve hozta létre a Visegrádi utcai Szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centrumát saját forrásból, csúcstechnológiájú eszközökkel.

hirdetés

Az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen és rendkívül rövid várakozási idővel biztosítja a vizsgálatokat a kerületieknek, vagyis megteremti annak anyagi és szakmai hátterét. Dr. Tóth József polgármester a képalkotó központ egy évének tapasztalatairól keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az időben diagnosztizált betegek esetei alátámasztják, hogy a CT/MR Centrum létrehozása komoly segítséget jelent a betegellátásban. A XIII. Kerületi Önkormányzat egészségügyi szolgáltatásainak régóta lényege a megelőzés, a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítése, illetve az empatikus hozzáállás. Dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgatója arról is beszélt: kuriózum, hogy kerületi szakrendelőben elvégezhetők CT és MR vizsgálatok. Másrészt: a kerületi betegellátásban szükséges a CT/MR vizsgálatok kiterjesztése tüdőre, emlőre, szívre, amit az itteni CT/MR csúcstechnológia lehetővé is tesz. Dr. Pajor Péter, a Diagnosztikai Centrumot vezető radiológus főorvos arra is kitért, hogy a XIII. kerületi CT/MR központ két kórházat is kisegített vizsgálatokkal az elmúlt hónapokban.

A „Lendületben a XIII. kerület” fejlesztési program egyik legmarkánsabb egészségügyi beruházása az országban egyedülálló CT/MR Diagnosztikai Centrum kialakítása a Visegrádi utcai Szakrendelőben. Az önkormányzati egészségügyi koncepció címe: „Az egészség érték az élet minden területén.” Ami azt is jelenti: az egészség nemzeti érték, lényegi része a nemzet erőforrásának. Ezért is gondolja úgy a XIII. kerület: ha már a törvény is feladatokat ad az önkormányzatoknak az egészségüggyel kapcsolatban, akkor azokat minőségi módon kell teljesíteni. A kerületi egészségügyi koncepció fontos eleme az emberközpontúság, az, hogy a szolgáltatások személyre szabottan, ne gépiesen működjenek.

Tóth József polgármester a sajtótájékoztatón kifejtette: a XIII. Kerületi Önkormányzat az ingatlanfejlesztéseken túl a „belbecsre” is kiemelten figyel, azaz magas minőségű szolgáltatásra törekszik a bölcsődei-óvodai, a szociális és az egészségügyi ellátásban, hogy a szolgáltatásokhoz való hozzáférés harmóniában legyen az egyének igényeivel.

Az önkormányzat az elmúlt tíz évben 5, 8 milliárd forinttal járult hozzá a kerületi egészségügyi ellátáshoz. Ez harmada annak a 15, 4 milliárdnak, amit az állam egészségügyi kassza a tíz esztendő alatt fordított erre kerületi szinten.

"Egy önkormányzat öt szempontból befolyásolhatja az egészségügyi ellátást. Az első: milyen épületekben történik? Felújítottuk a háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői rendelőket. A második fontos terület: az egészségügyi műszerfejlesztés, amely kulcskérdés a megelőzésben is. Erre az önkormányzat évente 60-100 millió forintot költ – nem számítva a CT/MR csúcstechnológiájú gépeket, amelyeket csaknem 800 millióért vásároltunk meg. Támogattuk a digitális radiológiai eszközök, lézerek, mágnes terápiás berendezések, különböző ultrahangkészülékek, sterilizálók, endoszkópok, érvizsgálók és egyéb műszerek cseréjét, modernizálását is. Az egészségügy működtetésének harmadik fontos eleme a humán erőforrás. A mi orvosi hálózatunk lényegében fel van töltve. Noha azért nálunk is jelentkezik olykor a szakorvoshiány. Az egészségügynek az önkormányzat számára hangsúlyos negyedik és ötödik eleme: a primer és szekunder prevenció különböző programjai. Önkormányzatunk finanszírozza például a kifejezetten fiúk számára védettséget jelentő HPV elleni oltást, vagy a csecsemők esetében a rotavírus elleni oltást. A szekunder prevenció kapcsán hangsúlyos az önkormányzat által biztosított stroke-szűrés: az eddigi vizsgálatok 63 százalékban mutattak kóros elváltozást, amely eseteket további vizsgálatokra kellett küldeni. A további négy szűrőszakma – mammográfia, hasi ultrahang, nyaki verőér és bőrgyógyászat – tekintetében pedig az esetek 26 százaléka adott okot újabb orvosi közbeavatkozásra. Meg kell említeni azt is: folyik a kerületi lézersebészeti központ felállítása, az altatásban végezhető vastagbél vizsgálatokhoz szükséges technológia bevezetése. Nem álltunk meg az egy éve átadott CT és MR Centrum megnyitásánál” – jegyezte meg Tóth József polgármester.

Statisztikák szerint Nyugat-Európában 1 millió lakosra jut 13 MR, Magyarországon ennek csupán 50 százaléka. Miközben Magyarországon kiugróan magas a rákbetegségek aránya. A XIII. kerületi CT/MR Centrum révén lehetővé vált a XIII. kerületi, legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkező páciensek rövid várólistás (2-3 hét) képalkotó vizsgálata. Csak szakorvosi beutalóval lehet jelentkezni.

Az üzemeltetési közbeszerzési tendernyertes konzorcium a koncessziós eljárás során vállalta a CT/MR Centrum működtetését. Az egy éves tapasztalat azt mutatja: a szerződésben vállalt képalkotói teljesítmény kezdeti emelkedést követően stagnál, jelenleg a nyújtott ellátás 36 százalék. Ezen vizsgálatok során a pácienseknél 90 százalékban több anatómiai régió egyidejű értékelésére is sor került, ami a képalkotó diagnosztika részletes leleteinek bővülésével jelentős plusz információt ad a beutaló klinikus számára – növelve ezzel a gyógyulás esélyét.

A sajtótájékoztatón elhangzott: az elmúlt egy évben CT és MR vizsgálatot a kerületiek közül összesen 4050 páciens vett igénybe. A XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat véleménye alapján az általános jellegű CT/MR vizsgálati spektrumon túl szükséges rendszerbe állítani azokat a korszerűnek számító speciális képalkotó diagnosztikai vizsgálatokat, amelyek második lépcsőt jelenthetnek a betegellátásban – a kardiológia, a tüdőgyógyászat, az emlővizsgálatok területén a CT/MR technológia révén.

Hertzka Péter főigazgató arról is beszélt: az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületiek egészségügyi ellátására, folyamatosan fejleszti egészségügyi szolgáltatásait, csúcsdiagnosztikákat vásárol, kialakítja az arra épülő magas színvonalú szakrendeléseket, páciensorientált kiszolgálást. A XIII. kerület szűrőprogramjai egyedülállóak, a prevencióban nélkülözhetetlenek. „ Az állampolgároknak is van feladatuk saját egészségük megőrzésével kapcsolatban. Ebben segítenek nekik a már említett szűrések, prevenciós lehetőségek” – fogalmazott Hertzka Péter.

Évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek a XIII. kerületi rendelőkben; a kiszűrt kóresetek aránya 26 százalék. Valamennyi kiszűrt eset kapcsán az Egészségügyi Szolgálat külön, írásban tájékoztatja a beteg állapotáról a háziorvosát, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban lehessen a további orvosi intézkedéseket megtenni.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink