hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A csontritkulás világnapja a Margitszigeten

A vasárnapi szakmai előadások témái: az orvos-beteg kapcsolat, együttműködés a kezeléssel, a táplálkozás, a kalcium és a D-vitamin szerepe, mozgás, fittség, pozitív életszemlélet.

A beszélgetésen részt vesz Barna Judit, az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesülete (OBME) elnökhelyettese, Bálint Géza, a csont és ízület évtized magyarországi koordinátora, Bors Katalin, a Fővárosi Önkormányzat Visegrádi Rehabilitációs Szakkórházának igazgatója és Kovács Attila reumatológus főorvos.

Takács István, a Primer Prevenciós Orvosi Társaság elnöke „A D-vitamin, kalcium és mozgás”, Somogyi Péter, az SE Ortopédiai Klinika munkatársa „Hogyan is előzhetjük meg a csonttöréseket?” címmel tart előadást.

A szakmai előadások mellett az érdeklődők Magyarország átfogó egészségvédelmi programjának szűrőkamionjában vizsgálatokon vehetnek részt. A világnap fővédnöke Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára.

A csontritkulás világnapját 1999 óta tartják az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO indítványára. A betegség világszerte a 60-70 évesek egyharmadát, a 80 év felettiek kétharmadát sújtja. A „néma járvány” sokáig nem jár tünetekkel, ám később egy rossz mozdulatnak, kis ütésnek is törés lehet a következménye. Magyarországon a betegség a lakosság legalább kilenc-tíz százalékát érinti, kétszer annyi nőt, mint férfit.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés