hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A Covid elleni természetes immunitás tartóssága

Az OTSZ Online szerint egy új izraeli tanulmány azt mutatja, hogy a korábban SARS-CoV-2 fertőzésen átesett emberekben termelődő antitestek hosszú távon hatékonyabb védelmet nyújtanak.

Dr. Carmit Cohen (Ramat Gan-i Sheba Medical Center) és kollégái 2020. március 25. és 2020. november 25. között toboroztak résztvevőket, és 2021 áprilisában fejezték be az elemzést, ami azt jelenti, hogy az általuk vizsgált Covid-19-en átesett betegek a SARS-CoV-2 fertőzését az eredeti, alfa és néhányuknál azt ezt követően megjelenő béta törzs okozta, amit hangsúlyozottan kell figyelembe venni az eredmények értékelésekor.

A kutatók 130 felépült, de be nem oltott egyén antitest-indukálta immunválaszát elemezték 1 éven át. A másik vizsgált csoportot 402 olyan, életkor és testtömeg-index szerint megegyező, személy alkotta, akik két adag Pfizer vakcinát kaptak, és nem fertőződtek meg a vírussal. Az ő követésük 8 hónapon át zajlott. Az oltás után egy hónappal az antitestek száma magasabb volt, mint a Covid-19-ből felépült betegek antitest száma a fertőzés után egy hónappal. Az antitestek mennyisége meredekebben csökkent a beoltott csoportban.

Az antitestek „teljesítményének” értékeléséhez a vizsgálók az aviditási indexet használták, ami az antitest működését az ellenanyag és a vírusantigén közötti kölcsönhatás erősségét jelzi. Azt találták, hogy az aviditási index magasabb volt a beoltott egyénekben, mint a betegségből felépültekben. Az index 6 hónapon át nem változott szignifikánsan a beoltott egyének esetén, míg a fertőzésből felépült betegeknél fokozatosan emelkedett, ami a szerzők szerint arra utal, hogy ők potenciálisan védettek lehetnek az újrafertőződéstől (ennek ellentmond számos tanulmány, ami a többször is megfertőződöttek nagy számáról szól - A szerk.).

Ezek az eredmények éles ellentétben állnak a Centers for Disease Control and Prevention 2021. október 29-i tanulmányával, amely megállapította, hogy a Covid-19 vakcinák a természetes immunitás ötszörösét biztosítják. A szervezet Morbidity and Mortality Weekly Report-jában közzétett eredmények arra utalnak, hogy a védőoltás nyomán legalább 6 hónapig magasabb, erősebb és egyenletesebb immunitás alakul ki, ezáltal jobban véd a Covid-19 miatti kórházi kezelések szükségességével szemben, mint a fertőzés önmagában.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink