hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Tudomány

A C-vitamintól rosszul látnak a nők?

Állatkísérletes megfigyelések arra utaltak, hogy a nagy adagban szedett C-vitamin fokozza a szürkehályog kialakulását, de a legújabb vizsgálatok tanúsága szerint ez a korosodó hölgyek szemére is vonatkozik. Svéd kutatók adatait az American Journal of Clinical Nutrition közölte.
A C-vitamin az egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő, melynek folyamatos szedését szinte minden kóros állapot gyógyítására ajánlják. Az utóbbi években viszont több nagy vizsgálat arra utalt, hogy ennek  legfeljebb akkor van értelme, ha valamilyen súlyos betegség miatt valakinek C-vitamin hiánya van.
 
Tovább bonyolították a helyzetet a nagy adag C-vitamint tartalmazó tablettákkal végzett állatkísérletek, melyek azt jelezték, hogy az ilyen kezelés gyorsítja az életkor előrehaladásával egyébként is megjelenő szürkehályog kialakulását. Susanne Rautiainen és munkatársai ezért ki akarták deríteni, hogy ez a megfigyelés igaz-e emberre is.
 
Svédországban 1997 és 2005 között 24 593 korosodó hölgyet vizsgáltak mammográfiával. Az emlőrák szűrése mellett igen részletesen följegyezték a nők táplálkozási és gyógyszerszedési adatait is, illetve valamint azt, hogy kinek volt szüksége hályogműtétre a nyolc év során.
 
A 8,2 éves követés alatt 2497 szürkehályog-műtét történt. Kiderült, hogy azokhoz képest, akik soha nem szedtek C-vitamint vagy olyan multivitamin készítményt, mely C-vitamint is tartalmazott, az éveken át rendszeresen C-vitamint szedők sokkal gyakrabban és előbb kerültek szürkehályog miatt szemműtétre. A 65 évesnél idősebb nők szemlencséje 38 százalékkal gyakrabban elszürkült, ha valamilyen formában C-vitamin készítményt kaptak.
 
Még aggasztóbb adat, hogy azokban, akik hormonkezelésben is részesültek és szedték a C-vitamint is, 56 százalékkal nagyobb lett a szürkehályog esélye, mint a vitaminkészítményt nem fogyasztókban. Ennél is kockázatosabbnak bizonyult a mellékvesehormon kezelés és C-vitamint szedés együttese, amely 97 százalékos kockázatnövekedéssel járt.
 
A svéd tanulmány még jobban megerősíti azt az igazságot, hogy a legtöbb vitamin alkalmazása csak akkor előnyös, ha ténylegesen vitaminhiány állapota áll fenn.
 
Dr. Matos Lajos, MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink