hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

A brókerek a pszichopatáknál is veszélyesebbek

A brókerek a pszichopatáknál is veszélyesebb és manipulatívabb emberek – legalább is ezt állapította meg egy svájci kísérlet.

Az USB-botrány – amelyben egyetlen brókernek, Kweku Adobolinak felhatalmazás nélküli kereskedési ügyletsorozata 2,3 milliárd dollárnyi veszteséget okozott bankjának – és a francia Société Générale közel 5 milliárd eurós vesztesége – amelyet szintén egyetlen bróker, Jérome Kerviel rosszul elsülő tranzakciói okoztak – nyomán kezdték el vizsgálni a svájci Saint-Gall Egyetem kutatói azon brókerek profilját, akik csendben és egyedül hatalmas összegeket képesek eljátszani a piacon, nem engedélyezett tranzakciókban.
Ehhez ugyanazoknak az informatikai szimulációknak és intelligenciateszteknek vettetek alá 28 brókert és 24 Németországban ápolt pszichopatát. A teszteken egyebek mellett a lázadási hajlamot, a hatalomvágyat, a félelem- és a stressztűrő képességet vizsgálták – írta a Le Figaro című francia napilap.
A következtetésük pedig az volt, hogy a brókereknek veszélyesebb a magatartása, mint a pszichopatáknak. Annyira egocentrikusak ugyanis, hogy alapvetően nem a nagyobb nyereség utáni vágy hajtja őket, hanem az, hogy megelőzzék az ellenfeleknek tekintett konkurenseiket. A pókerhez hasonlóan miután elvesztettek egy játékot, a pénz visszanyerésének vágya uralkodik el rajtuk. Versenyhelyzetben a befektetéshez kapcsolható stratégiai gondolkodást teljesen kikapcsolják, és kizárólag az ellenfél megsemmisítésének vágya vezérli őket.
A tanulmányt vezető Thomas Noll szerint azért az szerencsére nem állítható, hogy minden bróker őrült, de valamennyi bankot megkísértik az őrült brókerek –- írta a Le Figaro.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink