2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A brit kormány leveszi az összes országot a vörös listáról

A brit kormány szerdától leveszi az összes országot a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös beutazási listájáról. Nemzetközi kitekintés.

A brit döntés kedd esti bejelentése után nem sokkal a kormány közölte azt is, hogy mindenki, aki ezekből az országokból érkezett Angliába, elhagyhatja az őrzött karanténszállodákat, amelyekben az eddigi szabályozás szerint tíz napot kellett volna eltölteniük.

Jelenleg tizenegy afrikai ország - Angola, Botswana, Dél-Afrika, Eswatini - a korábbi Szváziföld -, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Zambia és Zimbabwe - van a vörös listán. Ezeket az országokat London alig két héttel ezelőtt, az omikron koronavírus-variáns felbukkanása miatt minősítette vörös kategóriásnak.    Sajid Javid brit egészségügyi miniszter azonban az omikron vírusváltozat terjedésének megfékezésére hozott kormányzati intézkedések keddi alsóházi vitájában bejelentette, hogy szerdán brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - az összes ország lekerül a vörös listáról. Javid ezt azzal indokolta, hogy mivel Nagy-Britanniában is már a helyi közösségeken belül terjed az omikron variáns, a radikális beutazási korlátozásokat jelentő vörös kategória immár kevéssé hatékony eszköz az omikron behurcolásának megakadályozására.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhattak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kellett vonulniuk. E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint) volt, és ezt az utasoknak kellett fizetniük. A szállodákban biztonsági személyzet ügyelt arra, hogy senki ne távozhasson elkülönítésének lejárta előtt.

Stephen Barclay, a kormány szakpolitikai tevékenységének összehangolásáért felelős kabinetiroda miniszteri rangú vezetője azonban kedd este bejelentette, hogy a jelenleg még karanténhotelekben tartózkodók elkülönítési idejük lejárta előtt távozhatnak a szállodákból, és ezentúl ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak rájuk is, mint azokra, akik nem vörös listás országokból érkeztek Angliába.

Sajid Javid kedd este egyenes utalást tett arra, hogy akik befizették a karanténszálloda költségeit, visszakaphatják pénzüket.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint az Angliába utazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával koronavírus-tesztet kell elvégeztetniük. Ez lehet gyorsteszt (lateral flow test) vagy laboratóriumban kiértékelt PCR-teszt, de mindkét teszttípus elvégzéséről és eredményéről az utazóknak igazolást kell bemutatniuk. Az angliai érkezés utáni 48 órában is kötelező egy PCR-teszt elvégzése, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

*

Oltottságtól függetlenül, az összes EU-s tagállamból, így a Magyarországról érkezőknek is kötelezővé válik a negatív teszteredmény felmutatása az Olaszországba történő belépéshez december 16-tól, rendelkezett kedden a római egészségügyi miniszter. Roberto Speranza tárcavezető közlése szerint december 16-tól január 31-ig az Európai Unió országaiból érkezők kizárólag negatív tesztelési eredménnyel léphetnek be Olaszországba.

Azoknak, akik legalább egy adag oltással rendelkeznek, az érkezés előtti 48 órában készült PCR-tesztet, vagy a belépés előtti 24 órában végzett antigén gyorstesztet kell felmutatniuk, negatív eredménnyel. Az oltás nélküliekre, a negatív teszteredményen túl, ötnapos karantén-kötelezettség is vonatkozik az Olaszországba történt belépést követően. Ezek az intézkedések eddig csak az Európai Unión kívülről érkezőkre voltak érvényesek.

A római kormány március 31-ig meghosszabbította az egészségügyi vészhelyzetet, amelyet először 2020. január végén vezettek be. Szerdától kötelező az emlékeztető oltás felvétele az oktatásban, az egészségügyben és a rendfenntartásban dolgozók számára.  

A kedd esti adatok szerint az utóbbi huszonnégy órában végzett több mint 776 ezer teszten több mint húszezer új beteget szűrtek ki. Egy nap alatt 120 beteg halt meg, ami a hétfői kétszerese, és a legmagasabb halálozási szám május 28. óta. Az aktív betegek száma kedd estig megközelítette a 300 ezret, kórházban több mint hétezren vannak, intenzív osztályon 863 beteget kezelnek.

A járvány kezdete óta 5,2 millióan betegedtek meg Covid-19-ben, a halottak száma túllépte a 135 ezret.

*

Oroszország az előírások különbözősége miatt még nem bocsátott minden információt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére a Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina engedélyezéséhez, ismerte el Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak. "Valóban van még néhány olyan információ, amelyet a tanúsításhoz még be kell nyújtanunk, és amelyet eddig azért nem nyújtottunk be, mert eltérő volt a felfogásunk arról, hogy ezeknek pontosan milyen információknak kell lenniük, és hogyan kell őket bemutatni, eltérnek a szabványaink és így tovább" - nyilatkozott a Kreml szóvivője. "Ezért fokozatosan alkalmazkodunk ezekhez a követelményekhez, amelyek mindenkire vonatkoznak. Reméljük, hogy ez a munka pozitív eredményt hoz".

Arra a kérdésre, hogy a Kreml aggódik-e a gyógyszer hosszú engedélyeztetési eljárása miatt, Peszkov nemmel válaszolt. Az egészségügyi tárca illetékességébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy milyen várakozások előzik meg a WHO küldöttségének a Gamaleja Nemzeti Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpontban várhatóan januárban esedékes látogatását.

Dmitrij Biricsevszkij, az orosz külügyminisztérium gazdasági együttműködési osztályának igazgatója korábban azt mondta, a tárca arra számít, hogy a WHO a jövő év első felében hagyhatja jóvá a Szputnyik V alkalmazását. A diplomata szerint "már csak kevés, tisztán technikai papírmunka maradt hátra".

Oroszországban 2020. augusztus 11-én engedélyezték a Szputnyik V alkalmazását. Ez volt a világ első olyan Covid-19 elleni vakcinája, amelyet egy országban hivatalosan elismertek. Az oltóanyagot jelenleg 71 országban használják. Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter korábban azt mondta, hogy a Szputnyik V WHO általi jóváhagyása fel fogja gyorsítani az orosz oltási bizonyítványok elismerését az európai országokban.

Alekszandr Gincburg akadémikus, az új koronavírusos fertőzés elleni első orosz vakcinát kifejlesztő Gamaleja Központ igazgatója egyébként kedden a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy az irányítása alatt álló intézet kifejlesztette a Szputnyik V-nek az új koronavírus omikron változata elleni modifikációját. Elmondta, az oltóanyag klinikai tesztelése megkezdődött. Gincburg szerint semmi sem bizonyítja, hogy az omikron ki fogja szorítani a delta változatot, ezért a vakcinának mindét oltóanyag ellen védenie kell. Az akadémikus azt állította, hogy a Szputnyik V vakcina a semlegesítő antitestek szélesebb spektrumának kitermelődését váltja ki, mint a Pfizer.

Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője közölte, hogy Oroszországban kidolgoztak egy tesztrendszert a vírus omikron változatának kimutatására. A rendszert jelenleg a Dél-afrikai Köztársaságban próbálják ki orosz szakemberek.

Az omikron mutációt eddig 16 embernél mutatták ki Oroszországban. A Kreml szóvivője azt mondta, hogy Oroszország a vírusnak ezzel a változatával szemben a legjobbat reméli, de egyúttal a legrosszabbra készül fel. Azt állította, hogy az ország logisztikája készen áll az extrém megterhelésre.

Az orosz operatív törzs kedden nyilvánosságra hozott adatai szerint egyébként az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma több mint egy hónap után először csökkent 29 ezer alá. Az igazolt fertőzöttek száma így 28 343-mal 10 074 797-re emelkedett. A napi növekmény 0,32 százalék, a tünetmentes esetek aránya 6,6 százalék. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1145-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 291 749-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 33 084-gyel 8 804 000-re gyarapodott. Az országban 979 048 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 232,4 millió, az elmúlt napon pedig 325 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 628 141 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

*

Hivatalosan engedélyezték Ukrajnában a koronavírus elleni harmadik védőoltás beadását, ugyanakkor nem mindenkinek, csak azoknak, akik számára ez egészségügyi szempontból fontos, mert immunrendszerük kevésbé képes védekezni a vírussal szemben - derült ki abból a rendeletből, amelyet Viktor Ljasko egészségügyi miniszter kedden írt alá.

Tárcája közleménye szerint az emlékeztető oltás felvétele javallott a HIV-fertőzötteknek, a daganatos betegeknek, azoknak, akik szervátültetésen estek át, valamint bármely immunhiányos betegségben szenvedőknek, függetlenül attól, hogy korábban milyen vakcinát kaptak. Ukrajnában jelenleg négyfajta oltóanyag érhető el: a Sinovac gyógyszergyár által kifejlesztett CoronaVac, a Pfizer-BioNTech Comirnaty néven forgalmazott vakciánja, a Dél-Koreában gyártott AstraZeneca- és Moderna-oltóanyag.

*

Szlovéniában is megjelent a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított, omikron nevű változata - közölte Miroslav Petrovec, a szlovén Mikrobiológiai és Immunológiai Intézet vezetője kedden. A szakember kiemelte: a november 29-e és december 6-a között begyűjtött minták vizsgálata négy embernél mutatta ki az omikron Európában is elterjedt változatát. Mind a négyen a közép-szlovéniai régióból származnak, és egyelőre nincsenek arról információk, hogy jártak-e külföldön - tette hozzá. Úgy vélte: az új variáns valószínűleg elterjedtebb az országban, mint amire most fény derült.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: az omikron megjelenése egy új, ötödik hullámot is elindíthat. Rámutatott: nem hagyható figyelmen kívül az a tény, hogy a fertőzöttek számának csökkenése az elmúlt napokban veszített lendületéből. "A járványintézkedések szigorú betartása kulcsfontosságú, a legjobb intézkedés pedig az azonnali védőoltás", fogalmazott a miniszter.

*

A világon 271 462 242 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 320 575 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 270 822 912 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 312 921 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink