hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A Bristol-Myers Squibb megszerezte az Amira Pharmaceuticals-t

A Bristol-Myers Squibb és az Amira július 22-én bejelentette, hogy a két gyógyszergyártó cég végleges szerződést kötött, amelynek értelmében az Amira a Bristol-Myers Squibb tulajdona lesz.

Az Amira Pharmaceuticals-t 2005-ben alapították, székhelye az USA-ban, a kaliforniai San Diegó-ban van. A cég kis molekulájú szerekkel foglalkozik, főként olyan új gyógyszerek felfedezésével és korai tesztelésével, amelyekkel gyulladásos és fibrotikus betegségeket lehet kezelni. A megegyezés szerint az Amira valamennyi kibocsátott részvénye és részvény-ekvivalense a Bristol-Myers Squibbé lesz, s ennek fejében most készpénzben 325 millió dollárt fizet, majd egyes mérföldkövek elérésekor részletekben további 150 millió dollárt.

A Bristol-Myers Squibb folytatni fogja az Amira fibrózis programját, s ezen belül a legígéretesebb szer fejlesztését, az AM152-ét, amely egy orálisan szedhető lizofoszfatidsav 1 (LPA1) receptor antagonista. Ennek a szernek a fázis 1 vizsgálatai már befejeződtek, és a fázis 2 a vizsgálatok előtt áll, amelyekben az idiopátiás tüdőfibrózisban, a szisztémás szklerózisban és a szklerodermában való alkalmazhatóságát tesztelik majd. Szintén folytatni fogják a preklinikai stádiumban levő autotaxin programot, amely a neuropátiás fájdalom és a rák metasztázisai esetében lehet hasznos. Az eddig is ezeken a programokon dolgozó kutatókat a Bristol-Myers Squibb továbbra is alkalmazni fogja, s a kutatóhely is San Diegó-ban marad.

Mindkét cég vezetői elégedettek a megállapodással és örömüket fejezték ki. A Bristol-Myers Squibb vezetősége szerint a fibrotikus betegségek esetében nagy szükség lenne új gyógyszerekre, és elégedettek azzal, hogy cégük ezentúl ezen a területen is működni fog. Az Amira megszerzése része a Bristol-Myers Squibb úgynevezett Gyöngysor stratégiájának, ami olyan tranzakciók sorát jelenti, amelyekkel szaporíthatják azokat a terápiás területeket, ahol innovatív szerekkel vannak jelen. Az Amira vezetősége is úgy érzi, hogy rendkívül eredeti és újszerű LPA és autotaxin programjuk jó kezekben lesz.

(forrás: WorldPharmaNews/MedicalOnline-Pharma-klub)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés