hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A biztosítók hozzák a megoldást az egészségügyben?

Egyre népszerűbbek a magánkórházak a magyar betegek körében, egy komolyabb betegség kezelése azonban nagy költségeket jelenthet. Itt lépnek a képbe az egészségbiztosítások, ezeknek viszont jelenleg még nem túl jelentős a szerepük, hangzott el a Portfolio Biztosítás 2016 konferenciáján.

Lantos Gabriella (Róbert Károly Magánkórház) elmondta, ha valaki magánszolgáltatást vesz igénybe, gyakorlatilag kétszer fizet a szolgáltatásért, mert befizeti a TB-t és magánszolgáltatóhoz megy. Szerinte a páciensek azért választják ennek ellenére egyre nagyobb számban a magánegészségügyet, mert nagyon világosan meg tudják határozni, hogy mit szeretnének és mi az, amit nem kapnak meg az állami szolgáltatóktól, írja a Portfolio.

Lantos szerint komoly gondot jelentenek a nozokómiális fertőzések. A gond egyik forrása az, hogy a magyar finanszírozási rendszer azt támogatja, hogy a beteg minél tovább legyen kórházban, ám nagyobb az esélye a fertőzésnek is.

Schiszler István (Duna Medical Center) szerint probléma az is, hogy Magyarországon nem áll a betegek rendelkezésére olyan statisztika, amely alapján az egészségügyi intézményeket össze lehetne hasonlítani. A nozokomiális jelentések működnek, de az esetek jelentős része a kórházi menedzsmentig sem jut el, ezért az adatok nem feltétlen hitelesek. Schiszlerék most egy olyan rendszeren dolgoznak, amely az összehasonlítást lehetővé teszi.

Zahal Levy (MediHelp) szerint a biztosítók és egészségügyi szolgáltatók kapcsolata elengedhetetlen, mert a gyógyszerek drágulnak, a népesség öregszik, a régió kormányai pedig titkolják a nép elől, hogy nincs pénzük a közegészségügyet megfelelő minőségben finanszírozni. Szerinte egy mellrákkal való tízéves küzdelem félmillió euróba is kerülhet, amely szinte minden anyagi helyzetben megterhelő költség, így egyre inkább a magánszférának kell átvennie az egészségügy finanszírozását, amellyel a szakemberek részben vagy egészben egyetértettek.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink