hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A bíróságtól kér segítséget a MOK ellen Réthelyi Miklós

Az orvosi kamara szombati tisztújítása előtt a Magyar Hírlap azt is felveti, hogy legitim-e a MOK új alapszabálya és újjászerveződése?

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) működése felett törvényességi felügyeletet gyakorló Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) eddig példátlan eszközhöz nyúlt, amikor novemberben a Fővárosi Bírósághoz nyújtott be keresetet a regisztrációs díjak miatt, amit a tárca szerint a kamarának vissza kell fizetnie tagjai számára – írja a Magyar Hírlap. A  minisztérium álláspontja szerint ugyanis a kötelező kamarai tagság bevezetése miatt a tagfelvételi eljárások közigazgatási ügyeknek minősülnek, amelyért regisztrációs díjat biztosan nem lehetett volna beszedni.

Az már korábban ismertté vált, hogy a miniszter még májusban előzetes tájékoztatást kért a kamarától az ügyben. Felhívta arra is a MOK figyelmét, hogy a 2011. március 23-án módosított tagdíjszabályzatának a tagfelvétellel kapcsolatos megállapító rendelkezéseit ne alkalmazzák, az ilyen jogcímen beszedett díjakat fizessék vissza. A MOK június 8-án válaszolt, és vitatta a tárca álláspontját, mert úgy véli, a tagfelvételi eljárás nem közigazgatási hatósági ügy, és nincs olyan szabályozás, ami a regisztrációs díj szedését jogszabálysértőnek mondaná ki.

Réthelyi Miklós miniszter október elején a MOK elnökét, Éger Istvánt arra szólította fel, hogy tizenöt napon belül fizesse vissza a tagfelvételi díjakat az érintetteknek, de mivel ez nem történt meg, a tárcavezető keresetével a Fővárosi Bíróság Közigazgatási Kollégiumához fordult.

Emellett Réthelyi Miklós október elején a szervezet tisztújítása miatt is kezdeményezett törvényességi felügyeleti intézkedést. A Nefmi szerint a MOK nem megfelelő alapszabálya akár a szervezet vezetésének legitimitását és újjászervezését is veszélyeztetheti. Az új alapszabály alapján tartották a területi tisztújításokat, amelyeket teljes érdektelenség kísért a tagság részéről. Volt olyan megye például, ahol a 627 tag közül mindössze tizenegy jelent meg. Az érdektelenség önmagában is felvetheti, hogy szükség volt-e a választókerületek kialakítására, de akár azt is, hogy jogszerű-e a választás – írja a Magyar Hírlap.

A lap továbbá úgy tudja, hogy a tárca a józsefvárosi választással kapcsolatban törvényességi felügyeleti vizsgálatot is lefolytatott, s arra kötelezte a kamarát, hogy az országos jelöltlistát a budapesti területi szervezetet érintő választási folyamat jogerős befejezéséig ne zárja le, valamint azt követően a jelöltállításhoz szükséges méltányos határidőt biztosítson.

 

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink