hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

A bíróság már nem szállít több szervdonort

Kína felhagy azzal a korábban titkolt gyakorlattal, hogy kivégzett rabokat szervdonorként használnak fel, novembertől már csak önkéntesektől származó szervek átültetésére kerülhet sor.

Az egészségügyi minisztérium döntéséről Huang Csie-fu, a transzplantációs osztály irányítója számolt be a hongkongi médiában. Az engedéllyel szervátültetéseket végző 165 kórház első csoportja kötelezettséget vállalt, nem használja fel kivégzettek szerveit - mondta.

Kína korábban kitartóan tagadta, hogy kivégzett rabok szerveit használta fel transzplantációs műtétekhez, ám néhány évvel ezelőtt beismerte ezt a gyakorlatot. Tavaly az átültetett emberi szervek 64 százaléka származott kivégzett raboktól, míg idén ez a szám eddig 54 százalék körül mozog - tájékoztatott Huang.

A hatalmas ázsiai ország átfogó önkéntes donorhálózat kialakításán dolgozik, de a kereslet és kínálat között továbbra is mély a szakadék, évente körülbelül 300 ezer ember van várólistán, és közülük nagyjából minden harmincadik jut a kívánt szervhez. A szervek feketekereskedelméről időről időre leleplező írások jelennek meg.

Az önkéntesek száma a szervfelajánlási rendszer bevezetésének évében, 2010-ben 63 volt, ez mára havi 130-ra bővült. Számuk növekedését nagyban gátolják a kínai hagyományok, amelyek szerint akár eltemetik a halottat, akár hamvasztják, a testnek sértetlennek kell lennie. Az élő emberekből történő szervkivételt és annak átadását a törvény nem engedi, kivéve, ha az alanyok házastársak, vagy vérségi rokonságban állnak egymással.

A kínai kormány 2007-ben megtiltotta magánszemélyeknek és szervezeteknek a szervkereskedelem minden formáját. A büntető törvénykönyv 2011. évi módosításakor a szervkereskedelem bekerült a bűncselekmények közé. Azok, akik erőszakkal távolítanak el szerveket, vagy fiatalkorúakat kényszerítenek bármely szervükről történő lemondásra, emberöléssel vádolhatók.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink