hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A beteg oda megy, ahová akar

Beszélgetés a Péterfy Kórház főigazgatójával

A tavalyi évben a budapesti Péterfy Kórház halmozta fel a legnagyobb adósságállományt az országban, így ez az egészségügyi intézmény részesült a legkomolyabb konszolidációs hitelben is. Dr. Budaházy Emil megbízott főigazgató elmondta, milyen strukturális változásokat hajtott végre korábbi munkahelyén, a Flór Ferenc Kórházban, és hogyan kívánja kihúzni új kórházát az adósságspirálból.

Miért éppen önt kérték fel ennek a nehéz sorsú kórháznak a vezetésére? Hiszen még most is a Flór Ferenc Kórház (igaz, fizetés nélküli szabadságát töltő) főigazgatója.

– A fővárosi önkormányzatot kellene erről megkérdezni. Nem kineveztek, csak megbíztak Budapest legnagyobb kórházának igazgatásával. Először nem is fogadtam el, jól éreztem magam a Pest megyei Flór Ferenc Kórházban, ahol, úgy vélem, most kezdenek beérni az erőfeszítéseim.

Miért, mi történt Kistarcsán?

– Számos strukturális változás: gazdasági, műszaki, belosztályok, a konyhák összevonása; a gyógyszertár is egy telephelyre került. Rengeteg belső átépítést, kórterem-komfortosítást hajtottunk végre. Műveseállomás is létesült. És persze racionalizáltunk. Az ágyszámot 957-ről 134-gyel csökkentettük – önszántunkból, és nem mert köteleztek minket erre. Tudom, az ágykihasználtság nem igazán fontos mutató, de azért megemlítem, hogy ma már elég magas, 80 százalék körüli. Nem volt komoly informatika, sem kontrolling, sem minőségbiztosítás, sem ütőképes PR, ezeket menet közben, önerőből hoztuk létre.

Azért a hírek szerint a kistarcsai kórház anyagilag ma sem áll túl jól.

– Ha összevetjük a két kórházat, a Péterfy 375 millió, a Flór Ferenc Kórház pedig 80 millió forint hitelfelvételre kényszerült. És míg eddig az előremenekülés jegyében dolgoztunk, ma már az adósságunkat egy felépített, működő rendszernek kell ledolgoznia.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nemes János
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés