hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A beteg dönt: tilt, tűr, vagy ügyet sem vet rá

Szabó Bálintot, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér központját megvalósító projekt szakmai vezetőjét kérdezte a betegadatok (majdani) kezeléséről a NOL.

Azok az ágazati felhasználók nem férnek hozzá az egyes betegek adataihoz, akikre a Digitális Önrendelkezési Rendszerben az illető kifejezetten tiltást állított be. Tehát alapesetben a hozzáférés az engedélyezett – idézi a lap Szabó Bálint magyarázatát. Ő arról is beszélt, hogy: az ügyfélkapu-hozzáféréssel nem rendelkezők a háziorvosuk segítségével vagy egy betegjogi képviselő közreműködésével, illetve a kormányablakok ügyintézőinél tehetnek nyilatkozatot arról, hogy mit szeretnének, mire adnak fölhatalmazást a rendszerben dolgozóknak. Végül e rendelkezés tényéről, tartalmáról kapniuk kell egy jegyzőkönyvet is.
A rendszer indulása, és az úgynevezett digitális önrendelkezés után minden új lelet, vizsgálat automatikusan föltöltődik az elektronikus adatgyűjtő térbe, ahonnan tajszám alapján hívhatók le. Korábbi adatokat visszamenőleg és kötelezően nem töltenek föl az intézmények, vagyis a rendszer az élesítésekor üres adatbázissal fog indulni – olvasható a nol.hu-n.

 

cimkék

hirdetés

Könyveink