hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A befizetési kötelezettség nem elvonás

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közleményét a Pénzcentrum közli a "kötelezettséggel nem terhelt" maradványösszegekről.

A Magyar Állakincstár azzal kereste meg a kórházak főigazgatóit hétfőn, hogy fizessék be az államkasszába a tavaly járulékcsökkentés miatt náluk maradt plusz pénz "kötelezettséggel nem terhelt részét". Az ÁEEK a Pénzcentrumhoz juttatott el közleményt a hírrel kapcsolatban:

A befizetési kötelezettség nem elvonás. A 2017-es költségvetés tervezésekor nem volt ismert, hogy a szociális hozzájárulási adó 5 százalékponttal csökkenni fog, így minden költségvetési szerv a K2 "Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó" előirányzaton 5%-kal magasabb forrást kapott, mint amennyit ténylegesen felhasználnia kellett.

A központi költségvetés intézményei évente készítenek költségvetést, éves keretből gazdálkodnak, működésük fedezetét az államháztartási gazdálkodás szerint úgy nevezett előirányzati rovatokon kapják a tényleges felhasználási célnak megfelelően. Kapnak előirányzatot személyi kifizetésre, járulékra, dologi kifizetésekre, beruházásokra, felújításokra. Mindez azért történik így, szigorúan szabályozva, hogy az intézmények működése minél hatékonyabb és átláthatóbb legyen, a különböző célokra adott források a maguk helyén, ellenőrizhetően kerüljenek felhasználásra.

Az egészségügyi intézmények az elmúlt időszakban számos plusz forrást kaptak, béremelések történtek, általánosságban emelkedett a finanszírozás, beruházásokra, felújításokra kaptak fedezetet fenntartói támogatás formájában az irányítószervtől (EMMI), és egyéb kormányzati forrásokból külön-külön kormánydöntésekkel. Ezen kívül több tucat Európai Uniós fejlesztési projekt és az Egészséges Budapest Program is folyamatban van, amelyek mind-mind többletforrást hoznak az ágazatba.

Az el nem költött szociális hozzájárulási adó-megtakarítás visszautalása azt a célt szolgálja, hogy a Kormány továbbra is átláthatóan, a valós szükségeknek megfelelően adhasson forrást azoknak az intézménynek és olyan célra, akiknek, amire ténylegesen szükségük van. A Kormány feladata a költségvetési szervek irányítása és működtetése, beleértve a pénzeszközök felhasználásának nyomon követését, illetve szükségleteknek megfelelő szétosztását is."
(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink