hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A Bartók Rádiótól a Bogáncs és rózsáig – kultajánló Köllner Pálmával

A megkésett,  de minket makacsul utolérő – téli időjárás mindenkit arra késztet, hogy rétegesen öltözködjön, illetve, hogy a kültéri kikapcsolódás helyett a beltéri programokat részesítse előnyben. A főváros XVII. kerületében praktizáló Dr. Köllner Pálma gyermekorvos ajánlásával most olyan eseményekre és/vagy szabadidős tevékenységekre koncentrálunk, amelyeknél garantáltan elkerülhető a megfázás. Azért a réteges öltözködésről még akkor se feledkezzünk meg, ha színházba vagy kiállításra igyekszünk…

RÁDIÓ

A rádió az egyik kedvenc médiumom: gyakorlatilag bárhol hallgatható – otthon vagy éppen a kocsiban. Ráadásul időjárás-független – ha esik, ha fúj, a zene egyforma.  A komolyzenét részesítem előnyben, így a Bartók Rádió számomra megkerülhetetlen.

 

SZÍNHÁZ

Sajnos tendencia, hogy egyre kevesebben járnak színházba, különösen a fiatalabb korosztály tagjai. Holott – legyen ez bármennyire is közhelyes – az élő színjátszás varázsát, báját semmi sem pótolhatja. Éppen ezért szinte kötelességem ajánlani egy darabot. Az élő, a megismételhetetlen az, ami egy előadást igazán varázsossá tesz. Különösen igaz ez Alföldi Róbert darabjaira. A Vígszínházban az általa jegyzett Danton halála című előadás Georg Büchner darabjának klasszikusan „alföldis” átirata. A tavaly október óta műsoron lévő darab főszereplője Stohl András, aki tökéletesen hozza a francia forradalom egyik kulcsfigurájának alakját. A Vígszínház saját oktatási segédanyagában is már középiskolás kortól ajánlja a Dantont. S hogy miért? A dráma keretéül szolgáló forradalmi idők sajátos feldolgozása és a szituációk újraértelmezése legyen meglepetés! Aki látott már Alföldi darabot, az tudja, mire gondolok, aki pedig még nem, annak épp ideje – mondjuk ezzel az előadással – elkezdeni.

KIÁLLÍTÁS

A hideg elől sokféleképpen lehet menekülni. Ezek egyike, ha múzeumba megyünk s egy olyan kiállítást választunk, amely hosszú órákra leköti a figyelmünket. Komolyra fordítva a szót: az idén majd’ 100 éves Szépművészeti MúzeumCaravaggio-tárlata éppen az a kikapcsolódás, ami a festészetre fogékonyakat garantáltan leköti. Habár nem kifejezetten az olasz mester a középpont, mégis ő szerepel a legtöbb alkotással az itáliai rokokó és barokk festészetet felvonultatóCaravaggiótól Canalettóigcímű kiállításon.Caravaggio igazi forradalmár volt, aki szembe ment a kor elvárásaival – így például modelljeit rendszeresen az utcáról szedte össze, botrányt botrányra halmozva ezzel, valamint azzal a felfogásával, hogy a vallásos témájú képeket pátoszosan, a valóságtól elrugaszkodva mutassa be. Életéről sajátos hangulatú, a mester képeihez hasonlatosan sötét tónusú film is készült Derek Jarman rendezésében. Ha nem akarunk lemaradni a 140 alkotást felvonultató kiállításról, akkor ne késlekedjünk, már csak február 16-ig látogatható – és a korábbi Botticellitől Tizianóig című tárlathoz hasonlóan hosszú sorokra számíthatunk. Nem árt felkészülni forró teával, ha arra kényszerülünk, hogy az utcán ácsorogjunk!

TELEVÍZIÓ

Igazi nő nem tud meglenni kistáska, hétköznapi nevén ridikül nélkül! Aki túlságosan fáradt ahhoz, hogy kimozduljon otthonról vagy egyszerűen csak másfajta, könnyedebb szórakozásra vágyik, annak bátran merem ajánlani Jakupcsek Gabriella műsorát az M1-en. Az idén januárban harmadik szezonját kezdő Ridikül elsősorban a hölgyeknek szól, de a férfi nézők is megtalálhatják a nekik tetsző témákat – még akkor is, ha ezt nem merik bevallani… Habkönnyű kikapcsolódás aktualitásokról – tökéletes lehet egy kimerítő nap után, még akkor is, ha a műsor délutánonként van – a csatorna archívumából kikereshető az aktuális adás.

KÖNYV

Egy hosszú nap után vagy éppen hétvégén, ha nincs ügyelet, egy könyv lehet az ember legjobb barátja. Victoria Holt termékeny írónő volt: életének 87 éve (egyes források szerint 83, mivel születési dátumát hol 1906-ra, hol 1910-re teszik) alatt bő 200 könyvet írt, zömmel romantikus témájúakat. Az Eleanor Hibbert néven született angol írónő összesen 8 álnevet használt – Victoria Holt, Philippa Carr, Jean Plaidy, Eleanor Burford, Elbur Ford, Kathleen Kellow, Anna Percival és Ellalice Tate. Tudor Saga-szériájának 8. darabja a Bogáncs és rózsa. Az eredetileg Jean Plaidy írói álnéven kiadott regény Tudor Margit – VII. Henrik egyik lánya – története. Szerelme IV. Jakab iránt éppen az a sztori, ami minden nő szívét megdobogtatja. Habár elsőre szerelmi regénynek tűnhet, mégsem az: a történelem rövidre szabta keserédes házasságukat. A könyvből megismerhetjük a bakfis szerelmest, a csalódott feleséget, majd özvegyet és újraházasodott érett nőt, az elkeseredett anyát és a nőt, kit az élet – és a férfiak – megtanítottak arra, hogy senkiben ne bízzék. A helyenként szomorú, de lebilincselő családtörténet mellett megismerkedhetünk a 16. századi Anglia s Skócia fordulatos és izgalmas történelmével is. A Tudor Saga-sorozat összesen 11 könyvből áll, azonban az említett Bogáncs és Rózsa mellett magyarul sajnos csak A francia királyné érhető el.

Kollner Pálma
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés