2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A 2010. évi Dr. Paul Janssen Díj díjazottjai

A Biológiai Gyógyszerkutatási Díj nemzetközi hírű tudósokból álló független bíráló bizottsága idén Dr. Erik De Clerq és Dr. Antony S. Fauci számára ítélte oda a humán gyógyászatban kiemelkedő jelentőségű eredményeket felmutató munkásságért adományozható díjat.  Dr. Clercq és Dr. Fauci a virális eredetű megbetegedések, különösen a HIV és az AIDS megismerése és leküzdése érdekében kifejtett úttörő tevékenységéért részesült az elismerésben.  

Dr. Fauci az egyesült-államokbeli Bethesda városban működő Nemzeti Egészségügy Intézetek Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója a díjjal járó megtiszteltetést elfogadta, a díjjal járó ötvenezer dollárt szegénységben élőket és AIDS betegeket támogató jótékonysági szervezetek számára ajánlotta fel.

Dr. Clercg a leuveni Gyógyszerkutató Rega Intézet emeritus professzora. Díjazásának indoklásában kiemelésre került, hogy az immunvezérelt betegségek patogenezisének és gyógyításának kutatásában kifejtett munkássága nagymértékben hozzájárult a HIV és az AIDS immunválaszának és patogenezisének mai szinten való megismeréséhez és megértéséhez

„A HIV ’80-as években történt felismerésnek időpontja óta a tudomány hatalmast lépett előre” jelentette ki Dr. Paul Stoffels a Johnson & Johnson nemzetközi gyógyszerkutatási és fejlesztési alelnöke. „Felismerésének időpontjában a HIV nagyon magas mortalitási arányú betegség volt. Annak ellenére, hogy napjainkban is számtalan kihívással nézünknek szembe ezen a területen, a tudósok – közöttük Dr. Fauci és Dr. Clercq  áttörést hozó felismerései lehetővé teszik, hogy a HIV betegek ma már hosszú tartalmas életet élhessenek” emelte ki Dr. Stoffels. 

A díjról

A Paul Janssen Biológiai Gyógyszerkutatási Díjat a Johnson & Johnson alapította  Dr. Paul Janssen emlékének ápolására.  A kollegái között nagy szeretettel „Dr. Paul”-ként emlegetett, 1926. szeptember 12-én született  tudós a XX. század legkiemelkedőbb és legelhivatottabb kutatóinak egyike. Az általa felfedezett és  kifejlesztett több, mint nyolcvan gyógyszerkészítmény – melyek közül négy a WHO „alapvető fontosságú gyógyszerek” listáján is  szerepel emberek millióinak életét mentette meg, vagy tette jobbá. A korábbi díjazottakról további információ érhető el a Paul Janssen díj honlapján.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink