hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Vélemény

A (mérsékelt) kövérség egészséges és boldogít

A kövérségnek egyszeri, pótolhatatlan, az egészség szempontjából nélkülözhetetlen hatásai vannak – ezt állítják a legújabb tanulmányok, olvasható a WeltOnline-on. Ez a várható élettartam szempontjából sem közömbös.
A vizsgálatok megértetik, hogy a testzsírnak miért van több előnye, mint hátránya. A tanulmányok alapján a testzsír növeli a lét örömét, az életkedvet, javítja a közérzetet, vagyis nagyon köznapi módon kifejezve: boldoggá tesz. Úgy fest a dolog, mintha az orvostudomány újrafogalmazná kapcsolatát a korpulens személyekhez, és a derekukon elhelyezkedő párnácskákhoz.
 
Az persze vitathatatlan, hogy egy 170 centis ember 100 kilós, vagy annál nagyobb testsúllyal túlterheli az ízületeit és a vérereket és valószínűleg vérnyomás– és anyagcserezavarok is fellépnek nála. Az viszont erősen kétséges, hogy ez egy 170 centis, ám csak nyolcvan kilós személy esetében is hasonló lenne, pedig a ma használatos adatok szerint ő is erősen túlsúlyosnak számít a különböző indexek szerint.
 
Az orvostudomány lassan ráébred a testzsír pszichológiai jelentőségére, továbbá a statisztikai elemzések nyomán arra, hogy a szokatlanul hosszú életet élő személyek között igen nagy számban vannak úgymond túlsúlyosak.
 
Egy amerikai tanulmány, amely mintegy 80 ezer ember életútját elemezte, kimutatta: a 25–30 közötti testtömeg-indexű férfiak élnek a legtovább, és ők már a túlsúlyos kategóriába tartoznak a mai fogalmak szerint. Michael Freedman, a National Cancer Institute (Bethesda, Maryland) vizsgálatának vezetője szerint nyilvánvaló, hogy a testtömegindex és a halálozási kockázat közötti összefüggés bonyolultabb annál, mint ahogy eddig feltételezték.
 
A testzsír természetesen továbbra is komoly problémákat okozhat és okoz is, azonban itt az ideje annak, hogy az orvostársadalom és a társadalom is átgondolja az arányokat és a mérőszámokat, és felhagyjon a doktriner gondolkodással. Ez nehezebb lesz a fitnesszipar esetében, amely évtizedek óta arra épít, hogy a párnácskák tűnjenek el…

 
Részletek Kate Harding amerikai újságírónő blogjából
  1. A fogyókúra ipar az egyik legjövedelmezőbb üzlet ma a világon. Sok cégnek rengeteg pénzt megér, hogy olyan kutatások és tanulmányok lássanak napvilágot, aminek hatására minél többen kezdenek el diétázni. Az állami egészségügy sok országban – így itthon is – a gyógyszerész lobbi befolyása alatt áll, akiknek érdekük még több diétás kapszulát eladni.

2. Mivel minden tudományos kutatás alapja valamilyen hipotézis, amit utána megcáfolnak vagy alátámasztanak a tudósok, ezért bármikor lehet olyan kutatást végezni, amiből egy tézis vagy annak az ellentéte derül ki. Vannak olyan független kutatások, amely szerint a kövérebb emberek tovább élnek és nagyobb eséllyel élnek túl egy szívinfarktust vagy stroke-ot, mint sovány társaik. Olyan tanulmányok is léteznek, amelyek szerint a zsír megvéd a magas vérnyomás, a rák, a tüdő- és szívproblémák, sőt a 2-es típusú diabétesz ellen is.

3. Az egészség megőrzéséért a legtöbbet azzal tehetünk, ha egészséges ételeket eszünk és rendszeresen mozgunk. A rossz minőségű étel és a kövérség nincsenek szoros összefüggésben egymással.

4. A diéták hosszú távon nem működnek. Nagyon alacsony azok száma, akik egy drasztikusabb fogyókúra után legalább 5 évig tartani tudják súlyukat. Rendszerint ugyanannyi vagy még több jön vissza, mint amennyit leadtak. Ráadásul a súllyal való jojózás sokkal veszélyesebb hosszú távon, mint a kövérség.

5. Minden emberi lénynek joga van ahhoz, hogy tisztelettel és egyenjogú lényként bánjanak vele. A kövérségről szóló kutatások sértőek, és tovább növelik a kövérekkel szembeni társadalmi előítéletességet. Nem véletlenül nem készülnek olyan kutatások, amik azt mutatják meg, hogy a melegek, a színesbőrűek vagy hinduk mennyivel gyakrabban lesznek rákosak. Egyrészt nem áll érdekében semmilyen lobbinak, másrészt nagyon hamar kiderülne, hogy az egyes emberek életmódjától és öröklött génállományától függ az egyes betegségekre való hajlamuk.

6. A kövér emberek megszégyenítése egyáltalán nem használ. Ha a megszégyenítéstől bárki lefogyna, nem lenne már kövér ember a világon. Nem lehet valakit a saját érdekében utálni.

7. Minden embernek megvan a saját ideális testsúlya. Ez nem valami tudományos kalkuláció eredménye, hanem a saját testfelépítésünknek, genetikai adottságainknak, lelki harmóniánknak megfelelő állapot. Az emberi agy úgy működik, hogy mindig ezen testsúly felé fogunk tendálni. Lehet ebben plusz-mínusz néhány kilónyi eltérés a hangulat, az adott életkörülmények hatására, de életünk során ekörül a számunkra ideális állapot körül fog mozogni a súlyunk, még ha a fejünk tetejére is állunk.
 
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés