2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

"Vállaljanak felelősséget saját egészségükért!

Európában a súlyos krónikus betegségek okozzák a legtöbb halálesetet vagy fogyatékosságot, ráadásul ez a betegségcsoport az idősek mellett egyre gyakrabban érinti a fiatalokat és a középkorúakat is.

Az Egészség–EU Hírlevél Hein Raatot, a „Társadalmi szerepvállalással a krónikus betegségek felszámolásáért” (Social Engagement Framework for Addressing the Chronic-disease-challenge, SEFAC) elnevezésű projekt koordinátorát és a rotterdami Erasmus Universitair Medisch Centrum csecsemő-, gyermek- és ifjúsági osztályának professzorát kérdezte a SEFAC projektről, melynek célja, hogy a polgárok ellenálló képességének fokozásával csökkentse a krónikus betegségekkel járó terheket.

Milyen céllal indították útjára a SEFAC projektet?

Az Európai Bizottság harmadik egészségügyi programjának keretében finanszírozott SEFAC projekt a közösségteremtés eszközével kívánja előmozdítani az egészségfejlesztést és elérni azt, hogy csökkenjenek a krónikus betegségek okozta terhek. Mindezzel arra szeretnénk ösztönözni a polgárokat, hogy vállaljanak felelősséget saját egészségükért. A projekt egyúttal alulról szerveződő kezdeményezésnek is tekinthető, hiszen az önkéntesek és az érdekeltek vállalják, hogy saját közösségükben népszerűsítik a helyes életmódot és az egészségmegőrzést.

Közösségi szinten milyen formában valósítják meg a SEFAC projektet?

Négy helyszínen indítottunk regionális kísérleti projektet: a horvátországi Rijekában, az olaszországi Trevisóban, a hollandiai Rotterdamban és az egyesült királysági Cornwallban. E városok összesen ezer lakója vesz részt lakossági fórumokon, valamint a betegségmegelőzést és a -kezelést célzó tevékenységekben. Az önkéntesek képzéseken sajátítják el az e célra kidolgozott, ún. társadalmi szerepvállalási útmutató használatát, hogy segítséget nyújthassanak az ápolóknak, a szociális munkásoknak, a gyógyszerészeknek és más érdekelteknek az említett tevékenységek gyakorlati megvalósításában.

Kik vesznek részt a SEFAC projektben?

A résztvevőknek két csoportja van. Az egyiket azok az 50 év körüli, illetve annál idősebb személyek alkotják, akik súlyos krónikus betegséggel küzdenek vagy csak szeretnék megelőzni e betegségek kialakulását. A másik csoportba azok a szociális/egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek és önkéntesek tartoznak, akik az egészségfejlesztés, illetve a krónikus betegségek megelőzése és (önálló) kezelése érdekében közösségeket szeretnének létrehozni. Az érdekeltek kezdettől fogva közreműködnek a SEFAC-modell kialakításában és megvalósításában, emellett pedig a tanácsadó testület munkájában is részt vesznek.

További részletek

(forrás: Health EU)

cimkék

hirdetés

Könyveink